Hart en bloedvaten

Veel mensen met diabetes krijgen te maken met hart- en vaatziekten. Een groot probleem waar dan ook veel onderzoek naar wordt gedaan. Gelukkig zijn er ook dingen die u zelf kunt doen tegen deze complicatie van diabetes.

Wat gebeurt er?

Door diabetes worden bloedvaten dikker en stugger. En ze raken eerder beschadigd. Vetten in het bloed blijven gemakkelijker kleven aan de wand van de bloedvaten, waardoor deze vernauwen. Dit heet aderverkalking (atherosclerose). Daardoor stroomt het bloed minder makkelijk door het lichaam, zodat andere organen minder bloed en zuurstof krijgen. Dit kan weer leiden tot een hartinfarct of een hersenbloeding.

Wie krijgt er last van?

Vooral mensen met diabetes type 2 hebben vaker dan normaal problemen met hart en bloedvaten. Daar hebben ze twee tot vier keer zo veel kans op als mensen zonder diabetes. Wat minder bekend is: ook bij diabetes type 1 komen hart- en vaatproblemen vaker voor.

Behandeling

Artsen schrijven medicijnen voor, bijvoorbeeld tegen hoge bloeddruk en trombose, en om het cholesterol te verlagen. Ook zijn er allerlei operaties aan hart en bloedvaten. Maar dat zijn lapmiddelen, het is beter om de problemen voor te zijn, of zo vroeg mogelijk aan te pakken.

Wat kunt u zelf doen:

  • Stoppen met roken.
  • Bewegen, als u dat kunt. Pak eens wat vaker de fiets, neem de trap in plaats van de lift of roltrap, loop naar de winkel.
  • Op uw gewicht letten en zo nodig iets afvallen. Een paar kilo maakt al veel verschil.
  • Op uw voeding letten. Vermijd zoveel mogelijk voeding met verzadigde vetten.
  • Op uw cholesterolgehalte (laten) letten.
  • Op uw bloeddruk (laten) letten.

Wat is al bereikt met onderzoek?

Dankzij onderzoek  kunnen veel meer mensen met hart- en vaatproblemen langer leven. Maar ook weten we nu dat cholesterolverlagende medicijnen belangrijk zijn om problemen te voorkomen. Een praktische uitvinding: een speciale lamp die aan de huid meet of iemand een grote kans heeft op hart-  en vaatziekten. Zodat er eerder behandeld kan worden.

Waar zijn we nu mee bezig?

Onderzoekers willen achterhalen waardoor trombose bij diabetes eerder ontstaat dan normaal.  En ze vragen zich af: waarom repareert het lichaam beschadigde bloedvaten niet zo goed als bij mensen zonder diabetes? Meer kennis hierover betekent betere behandelingen, en vooral op tijd.

Maak meer onderzoek naar de gevolgen van diabetes mogelijk

Uw hulp is hard nodig. Steun meer onderzoek naar de gevolgen van diabetes!