Meer zicht op hart- en vaatziekten bij diabetes type 2

Professor Coen Stehouwer van het UMC Maastricht is genomineerd voor de Corona-Gallina Onderzoeksprijs 2011 van het Diabetes Fonds. Hij doet sinds de jaren ’90 onderzoek naar het ontstaan en de gevolgen van diabetes type 2. Hij richt zich vooral op hart- en vaatziekten, de meest voorkomende complicatie van diabetes.

Stehouwer heeft in de loop der jaren een aantal belangrijke ontdekkingen gedaan op het gebied van diabetescomplicaties. Zo liet hij zien dat  de bloedvaten vaak minder flexibel worden. Dat leidt tot hart- en vaatziekten, een bekende complicatie bij vooral diabetes type 2. Ook liet hij zien dat de cellen aan de binnenkant van bloedvaten niet goed werken bij diabetes. Er ontstaan kleine ontstekingen die ervoor zorgen dat de bloedvaten vernauwen. Dat zorgt voor zowel hart- en vaatziekten als nierschade. Door het onderzoek van Stehouwer is dus duidelijk geworden waarom die twee complicaties vaak samengaan bij diabetes. Daarnaast bleken slecht werkende kleine bloedvaten bij te dragen aan het ontstaan van diabetes type 2 en hoge bloeddruk. Verder ontdekte hij dat de kans op hart- en vaatziekten toeneemt wanneer er veel van een bepaalde eiwitbouwsteen (aminozuur) in het bloed zit.

Sinds vorig jaar is Stehouwer leider van de Maastricht Studie. Daarin houden hij en zijn team 10.000 veertigplussers jarenlang in de gaten. Op die manier willen ze erachter komen hoe diabetes type 2 precies ontstaat, en wat er misgaat bij complicaties. Het onderzoek lijkt op de beroemde Hoornstudie, waarvan Stehouwer eind jaren ’80 een van de hoofdonderzoekers was.

Stehouwer en zijn medewerkers hebben internationaal veel erkenning gekregen voor hun werk, en de resultaten zij gepubliceerd in medische topvakbladen. Stehouwer kreeg diverse internationale prijzen voor zijn baanbrekende werk. De ontdekkingen die hij deed, gaan immers miljoenen mensen met diabetes aan. Zelfs mensen die nog geen diabetes hebben, maar die ernaar op weg zijn. De nieuwe kennis is belangrijk voor het vinden van nieuwe manieren en medicijnen om diabetes type 2 en complicaties daarvan tegen te gaan.

Coen Stehouwer studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij promoveerde in 1992 aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2000 werd hij daar hoogleraar. Sinds 2004 is hij hoogleraar aan het UMC Maastricht. Hij wil het geld van de Corona-Gallina Onderzoeksprijs gebruiken om uit te zoeken of diabetes type 2 kan worden voorkomen door te zorgen dat de kleine bloedvaten beter werken.

> Terug naar het overzicht van de genomineerden