MODY

MODY is een afkorting van het Engelse Maturity-Onset Diabetes of the Young, een vorm van diabetes die op jonge leeftijd begint. De aanleg voor MODY is erfelijker dan de ‘gewone’ soorten diabetes.

Soorten MODY

Er zijn verschillende MODY-vormen. Bij allemaal is er wat mis is gegaan bij de aanleg van de alvleesklier in de baarmoeder. Het gevolg is dat de alvleesklier al vroeg in het leven uitgeput raakt en minder insuline kan maken.

De verschillende MODY-vormen kunnen worden bepaald met een genetische test. Daardoor kan de behandeling op maat worden gemaakt.

Behandeling van MODY

Tegenwoordig is het vaak nog zo dat kinderen met pas ontdekte diabetes standaard de diagnose type 1 krijgen en dus insuline moeten spuiten. Maar bij MODY’s is een andere behandeling beter. Want als kinderen een ‘goede’ MODY hebben, blijven ze hun hele leven op eenzelfde manier mild ontregeld. Ze krijgen nauwelijks complicaties en insuline is helemaal niet nodig! Bij de 'minder goede' MODY-vormen verloopt de diabetes wel zoals normaal, maar die kinderen kunnen vaak de eerste tien jaar met tabletten worden behandeld voordat ze insuline moeten spuiten. Dat is veel minder belastend voor hen.