Nieren

Door diabetes kunnen de nieren achteruit gaan. Dat heet 'diabetische nefropathie'. Gelukkig komt het minder vaak voor dan een paar jaar terug. Toch krijgen nog te veel mensen hiermee te maken.

Wat gebeurt er?

De nieren filteren afvalstoffen uit het bloed. Ze laten de stoffen die het lichaam wel nodig heeft in het bloed zitten. Door diabetes vormt zich steeds meer bindweefsel in de nieren, een soort littekens. Daardoor werken de nieren niet meer goed . Hierdoor kunnen afvalstoffen toch in het lichaam blijven terwijl ze anders worden uitgeplast. En andersom, veel goede stoffen die normaal in het lichaam blijven, worden nu ook uitgeplast.

Wie krijgt er last van?

Nierproblemen komen voor bij mensen met diabetes type 1 en diabetes type 2. Het meest bij diabetes type 1: vier op de tien mensen krijgt ermee te maken, in lichte of ernstiger vorm.

Behandeling

In het begin kan het vaak worden afgeremd met medicijnen. Wanneer nieren te ver achteruit gaan, krijgt iemand regelmatige dialyse (waarbij het bloed gefilterd wordt). Sommige mensen krijgen in het uiterste geval een niertransplantatie.

Dit kunt u merken:

U voelt er in het begin zelf niets van. Een arts kan de eerste tekenen zien met urine-onderzoek. Als er eiwit (albumine) in de urine zit, is dat een teken dat de nieren niet meer goed werken. Ook een hoge bloeddruk kan een teken zijn dat er iets misgaat met de nieren. Het is belangrijk dat u regelmatig uw bloeddruk laat controleren.

Wat is al bereikt met onderzoek?

Vroeger gingen veel mensen dood aan uitval van hun nieren. Tegenwoordig zijn er dankzij onderzoek steeds betere behandelingen die het een hele tijd kunnen rekken.

Waar zijn we nu mee bezig?

We willen vooral beter begrijpen waardoor diabetes de nieren zo aantast, en hoe we dat aanpakken. Vragen van dit moment: hoe kunnen we ervoor zorgen dat er geen littekenweefsel wordt gevormd in de nieren? Hoe zorgen we ervoor dat de filters in de nieren blijven werken?

Maak meer onderzoek naar de gevolgen van diabetes mogelijk

Uw hulp is hard nodig. Steun meer onderzoek naar de gevolgen van diabetes!