Ogen

Veel mensen met diabetes krijgen problemen met hun ogen. Ze gaan dan slechter zien. Diabetes is zelfs de grootste veroorzaker van blindheid in Europa! Oogproblemen bij diabetes heten ‘diabetische retinopathie’.

Wat gebeurt er?

Diabetes beschadigt de kleine bloedvaatjes in de ogen. Die gaan makkelijk bloeden en zorgen voor littekentjes. Nieuw aangelegde bloedvaatjes zijn zo teer dat ze ook vaak kapot gaan, wat ook weer zorgt voor bloedinkjes. Na een tijdje gaan mensen dan slechter zien. Zonder behandeling kan iemand in het ergste geval blind worden.

Wie krijgt er last van?

Veel mensen met diabetes krijgen er vroeg of laat mee te maken, in meer of mindere mate. Meestal is het ook het eerste merkbare gevolg van diabetes. Zelfs bijna de helft van de mensen met diabetes type 2 heeft op het moment van de diagnose al oogafwijkingen. Het komt voor bij diabetes type 1 en diabetes type 2.

Behandeling

Ernstige oogproblemen kunnen worden behandeld met lasertechniek (het officiële woord is coagulatie). Daarmee wordt de schade niet hersteld maar kan verergering worden voorkomen. Jaarlijkse controle van de ogen is belangrijk!

Dit kunt u merken:

  • niet scherp zien
  • dubbelzien
  • wazig of troebel zien
  • oogontstekingen
  • pijn aan de ogen

Wat is al bereikt met onderzoek?

Dankzij onderzoek kunnen we tegenwoordig ogen laseren, waardoor mensen vaak wel blijven zien. Maar nog steeds werkt dat niet voor iedereen. Daarom heeft het Diabetes Fonds al veel geld gestoken in onderzoek naar diabetes en ogen. Daardoor weten we nu meer over wat er precies misgaat in het oog, en kunnen er nieuwe behandelingen komen.

Waar zijn we nu mee bezig?

Behandelingen kunnen altijd beter. Daarom zijn onderzoekers nu bezig met een nieuwe combinatietherapie. Die moet beide problemen in het oog aanpakken: ervoor zorgen dat nieuwe bloedvaatjes in het netvlies niet gaan lekken, en littekens voorkomen.

Maak meer onderzoek naar de gevolgen van diabetes mogelijk

Uw hulp is hard nodig. Steun meer onderzoek naar de gevolgen van diabetes!

Meer weten over de gevolgen?

Download gratis de brochure Gevolgen van diabetes. En lees wat u kunt doen om de gevolgen van diabetes te voorkomen.

Meer informatie over diabetes en complicaties