Zwangerschap en diabetes type 2

Vrouwen met diabetes kunnen gewoon zwanger worden en gezonde kinderen krijgen. Toch zijn er wel meer risico’s voor moeder en kind dan normaal.

Zwanger zijn met diabetes is wat minder zorgeloos dan voor vrouwen zonder diabetes. Je moet op meer dingen letten en er zijn grotere risico’s. Gelukkig gaat het vaak ook goed. Maar het is belangrijk dat moeder en kind tijdens de hele zwangerschap en bevalling goed worden begeleid.

Voorbereiding

Het is erg belangrijk dat u al voordat u zwanger wilt worden, op uw bloedsuiker let. Liefst al een halfjaar van tevoren, in overleg met uw behandelaar. De reden is dat al direct na de bevruchting belangrijke organen van het embryo worden aangelegd. Wanneer u zelf nog niet eens weet dat u zwanger bent. Te hoge bloedsuikerspiegels zijn daarbij erg schadelijk.

Tijdens de zwangerschap

Medicijnen gaan niet goed samen met zwangerschap. Overleg met een arts hoe u daarmee omgaat. Vrouwen die bloedsuikerverlagende medicijnen slikken, moeten tijdelijk overstappen op insuline spuiten.

U zult regelmatig op controle gaan bij uw behandelaar. Het is belangrijk dat het HbA1c zo normaal mogelijk is tijdens de zwangerschap. Mogelijk hebt u baat bij een insulinepomp om de bloedsuiker zo goed mogelijk te reguleren.

Mogelijke problemen bij het kind

De kans op een miskraam is alleen groter als de bloedsuiker echt veel te hoog is. Wel is de kans op aangeboren afwijkingen bij de baby helaas groter dan normaal. Bijvoorbeeld een open ruggetje of hartproblemen. Zelfs bij een goede bloedsuikerregulatie. Daarom is het zo belangrijk dat de bloedsuiker tijdens de bevruchting al goed is.

Het kind kan onder invloed van hoge bloedsuikers te groot worden. Dan kan het kind tijdens de bevalling blessures oplopen. Ook komt het dan vaak voor dat het kind direct na de geboorte een hypo heeft, omdat het in de baarmoeder gewend was aan hogere suikerspiegels.

Als de moeder slechte bloedvaten, nierproblemen of hoge bloeddruk heeft, kan de baby groeivertraging oplopen en te klein blijven.

Mogelijke problemen bij de moeder

De meeste problemen die een zwangere vrouw met diabetes tegen kan komen, hebben te maken met al bestaande complicaties van diabetes. Als de moeder bijvoorbeeld al oogproblemen heeft, kunnen die tijdens de zwangerschap verergeren. Dat heeft overigens niets te maken met zwanger zijn, maar met het vaak in korte tijd verbeteren van de bloedsuikerspiegels. Ook kunnen aanwezige nierproblemen verergeren. Soms is dat zelfs aanleiding om af te wegen of het wel verstandig is om zwanger te worden.