Veelgestelde vragen - Diabetes

Veelgestelde vragen met antwoorden over diabetes.

 • Waarom ruiken mensen met diabetes soms naar aceton?

  De adem en huid van iemand met diabetes kunnen naar aceton ruiken. Dat is een teken dat de bloedsuikerspiegel enorm hoog is geworden. Het lichaam kan geen suikers meer uit het bloed halen en krijgt daardoor een tekort aan energie. Als alternatief gaat het lichaam vetten verbranden, waarbij afvalproducten vrijkomen. Die ruiken na..

  Lees verder over: Waarom ruiken mensen met diabetes soms naar aceton?
 • Hoe kun je het beste bloedsuiker prikken?

  Bloedsuiker kunt u het beste prikken met een speciaal vingerprikapparaatje. Dit apparaatje houdt u tegen een vingertop en door een veertje schiet er een klein naaldje (lancetje) in de vinger. Het is best een pijnlijk prikje.Handen wassenHet is belangrijk om voor het bloedsuiker prikken eerst de handen te wassen met water en zeep..

  Lees verder over: Hoe kun je het beste bloedsuiker prikken?
 • Wat is een bloedsuikermeter?

  Een bloedsuikermeter heet officieel ‘bloedglucosemeter’. Het is een apparaatje dat kan meten hoeveel bloedsuiker er op een bepaald moment in uw bloed zit. Daarvoor moet er een druppel bloed op een meetstripje in de meter worden gestoken. Na een paar tellen laat de meter op het schermpje zien wat de uitslag is.Waar zijn bloed..

  Lees verder over: Wat is een bloedsuikermeter?
 • Kan ik mijn kind met diabetes type 1 mijn eigen insulineproducerende cellen geven, met een transplantatie?

  Nee, helaas kunnen familieleden geen insulineproducerende cellen laten transplanteren naar hun familielid met diabetes type 1. De eilandjes van Langerhans, waar die cellen in zitten, kunnen alleen na de dood uit een donororgaan worden gehaald.Een paar jaar geleden is wel een keer een stukje alvleesklier weggehaald bij een levend..

  Lees verder over: Kan ik mijn kind met diabetes type 1 mijn eigen insulineproducerende cellen geven, met een transplantatie?
 • Wat is een insulinepen?

  Een insulinepen is een soort injectiespuit voor insuline. Hij lijkt een beetje op een vulpen, maar dan met een heel dun naaldje. Daarmee kan iemand zelf in het vet onder de huid insuline injecteren.Weggooien of navullenEr zijn insulinepennen die al voorgevuld zijn, en die je weggooit als ze leeg zijn. Maar er zijn ook navulbare ..

  Lees verder over: Wat is een insulinepen?
 • Hoe moet je insuline injecteren?

  Insuline injecteren doe je meestal met een insulinepen. Dat is een injectiespuit met een heel dun naaldje. Insuline spuit je in vlak onder de huid, in het onderhuidse vet. Dat heet ‘subcutaan’. Het komt dus niet rechtstreeks in het bloed, maar wordt geleidelijk opgenomen.Waar injecteer je de insuline?De plaats van insuline i..

  Lees verder over: Hoe moet je insuline injecteren?
 • Waarom moet ik méér insuline spuiten als ik ziek ben?

  Wanneer iemand met diabetes ziek is door een virus, zoals verkoudheid of buikgriep, dan stijgt vaak de bloedsuikerspiegel. Het lichaam maakt meer glucose aan, als een natuurlijke reactie op het ziek zijn. Ook kan het lichaam tijdelijk wat minder gevoelig zijn voor insuline. Daarom is het advies aan mensen die ziek zijn, ook als ..

  Lees verder over: Waarom moet ik méér insuline spuiten als ik ziek ben?
 • Wat is het voordeel van een insulinepomp?

  Het voordeel van een insulinepomp is dat de bloedsuikerspiegel vaak wat gemakkelijker stabiel blijft. Dit is vooral voor kinderen en zwangere vrouwen erg handig. Het nadeel kan zijn dat sommige mensen zich afhankelijk voelen van het apparaatje dat bovendien in de weg kan zitten. Maar vaak is dat persoonlijke voorkeur.Werking van..

  Lees verder over: Wat is het voordeel van een insulinepomp?
 • Wordt een continue glucosemeter vergoed?

  Sinds eind 2010/begin 2011 wordt de continue glucosemeter (glucosesensor) vergoed binnen de basis-zorgverzekering, maar onder voorwaarden. Ziekenhuizen moeten afspraken maken met verzekeraars. De vergoeding en voorwaarden daarvoor kunnen per verzekeraar verschillend zijn.Wat is een continue glucosemeter?Een continue glucosemeter..

  Lees verder over: Wordt een continue glucosemeter vergoed?
 • Wat is insulineresistentie?

  Wanneer het lichaam niet meer goed reageert op insuline is het er ongevoelig voor geworden, oftewel resistent. Iemand heeft dan insulineresistentie. Insuline is het hormoon dat de bloedsuiker verlaagt. Het houdt daarmee de bloedsuikerspiegel in balans. Zodra het lichaam niet meer goed reageert op insuline, blijft er te veel bloe..

  Lees verder over: Wat is insulineresistentie?
 • Wat zijn suikerplekken?

  Suikerplekken zijn ovale rode plekken van een halve tot een centimeter die vooral op de scheenbenen zitten. Ze kunnen gaan schilferen en verdwijnen daarna. Soms blijft er dan een bruine vlek zitten. Veel mensen met diabetes hebben er last van. De officiële naam is ‘diabetische dermopathie’.Hoe ontstaan suikerplekken?Waarsch..

  Lees verder over: Wat zijn suikerplekken?
 • Als je veel afvalt, hoef je dan geen insuline meer te spuiten?

  Soms wel, dat hangt ervan af. Mensen met diabetes type 2 die veel te zwaar zijn en insuline gebruiken, hoeven vaak minder insuline te spuiten als ze veel afvallen. Of kunnen terug naar medicijnen in pilvorm. Maar er zijn ook mensen met diabetes type 2 bij wie de alvleesklier niet meer goed werkt, of mensen die niet te zwaar zijn..

  Lees verder over: Als je veel afvalt, hoef je dan geen insuline meer te spuiten?
 • Mag je met diabetes sporten?

  Ja, het is zelfs goed om regelmatig te bewegen. Het is goed voor je gewicht en het werkt tegen stress. Stress ontregelt de bloedsuikerspiegel. Door bewegen voel je je fitter. Mensen met diabetes die insuline spuiten moeten wel voorzichtig zijn bij heel zware inspanningen, zoals duursporten als marathonlopen en wielrennen. Hun bl..

  Lees verder over: Mag je met diabetes sporten?
 • Hoeveel suiker (glucose) mag er in je bloed zitten?

  Bij mensen die geen diabetes hebben schommelt de bloedsuiker tussen de 4 en 8 millimol per liter (mmol/l). Mensen met diabetes moeten proberen hun bloedsuiker (bloedglucose) vergelijkbaar te laten zijn met mensen zonder diabetes, dus ook tussen de 4 en 8 mmol/l. Daarmee houden ze de kans op lichamelijke gevolgen van diabetes zo ..

  Lees verder over: Hoeveel suiker (glucose) mag er in je bloed zitten?
 • Kan ik met een zelftest thuis meten of ik diabetes heb?

  Op internet en bij drogisterijen zijn allerlei zelftests te koop. Wij raden af om daarop te vertrouwen. Zelftests kunnen door fabrikanten zonder controle op betrouwbaarheid op de markt worden gebracht. Bij de diagnose diabetes komt het vaak aan op kleine verschillen in de bloedsuikerwaarde. Zeker wanneer iemand op de grens zit m..

  Lees verder over: Kan ik met een zelftest thuis meten of ik diabetes heb?
 • Kun je donor worden als je diabetes hebt?

  Ja, dat kan. Alleen is niet al het lichaamsmateriaal van mensen met diabetes geschikt, maar dat is ter beoordeling van de arts op het moment dat het aan de orde is (na overlijden). Dus ook mensen met diabetes kunnen zich gewoon laten registreren als donor.De bruikbaarheid hangt af van bijvoorbeeld de leeftijd bij overlijden. Bij..

  Lees verder over: Kun je donor worden als je diabetes hebt?
 • Verlaagt kaneel de bloedsuiker?

  Er is nog geen goed bewijs dat kaneel helpt om de bloedsuiker goed te houden. Een paar jaar terug bleek uit een Pakistaans onderzoek dat kaneel een bloedsuikerverlagend effect kan hebben. De proefpersonen slikten wel vrij grote hoeveelheden, van 1 tot 5 gram: behoorlijke scheppen kaneel. Er is nog geen bewijs dat kaneel in lager..

  Lees verder over: Verlaagt kaneel de bloedsuiker?
 • Wat is de invloed van stress op diabetes?

  Bij mensen met diabetes type 1 kan stress het bloedsuikergehalte flink ontregelen. Het kan ervan stijgen maar ook dalen. Erg lastig bij een examen of zelfs bij een vakantie, die ook stress kan geven ook al is het leuk. Bij mensen met diabetes type 2 stijgt de bloedsuiker meestal onder invloed van stress. Daarnaast lijkt het erop..

  Lees verder over: Wat is de invloed van stress op diabetes?
 • Ik ben vaak misselijk, komt dat door mijn medicijnen?

  Van sommige medicijnen voor diabetes type 2 kun je de eerste tijd misselijk zijn. Metformine is daar een voorbeeld van, daarom wordt het meestal geleidelijk opgebouwd om het lichaam eraan te laten wennen. Sommige mensen hebben er meer last van dan anderen. Maar maagdarmklachten kunnen ook te maken hebben met diabetes zelf. Na ve..

  Lees verder over: Ik ben vaak misselijk, komt dat door mijn medicijnen?
 • Als je geen medicijnen meer nodig hebt, ben je dan van diabetes af?

  Nee, ook als je geen insuline of medicijnen meer gebruikt, heb je nog diabetes. Alleen is die door gezond leven zo goed onder controle dat er op dat moment geen medicijnen meer nodig zijn. Mensen die een dieet volgen waarbij ze geen koolhydraten (zetmeel en suikers) eten, zeggen vaak dat ze van diabetes af zijn. Dat lijkt maar z..

  Lees verder over: Als je geen medicijnen meer nodig hebt, ben je dan van diabetes af?
 • Is diabetes te genezen?

  Voorlopig is diabetes alleen te behandelen en nog niet te genezen. Verder onderzoek maakt de behandelmethoden beter, en zorgt ook voor meer kennis over diabetes. Als we weten hoe diabetes precies ontstaat, dan kunnen we nog beter behandelen. En hopelijk ooit voorkomen en genezen.Voor diabetes type 1 is genezing al meer in z..

  Lees verder over: Is diabetes te genezen?
 • Is diabetes hetzelfde als suikerziekte?

  Ja. Het woord is vroeger bedacht toen mensen nog niet wisten wat diabetes precies is. Wel zagen ze dat de urine van mensen met diabetes zoet was, doordat er mieren op afkwamen. Vandaar het woord suikerziekte. Later ontdekten ze dat er ook te veel suiker zit ..

  Lees verder over: Is diabetes hetzelfde als suikerziekte?
 • Wat zijn de kenmerken van diabetes?

  De klachten zijn niet altijd even duidelijk. Ook heeft niet iedereen last van dezelfde klachten. Zo kan het zijn dat mensen diabetes type 2 hebben zonder dat ze het weten. Heeft u last van een aantal van de klachten of kenmerken die hieronder staan? Ga dan altijd naar de huisarts. Die kan met één druppeltje bloed zien of u dia..

  Lees verder over: Wat zijn de kenmerken van diabetes?
 • Hoort vermoeidheid bij diabetes?

  Diabetes kan samengaan met vermoeidheid. Vermoeidheid is vaak een teken dat de bloedsuiker te hoog of te laag is. Dit is vaak het geval wanneer iemand met diabetes nog niet wordt behandeld. Ook wanneer iemand wel medicijnen neemt of insuline gebruikt, kan het voorkomen dat zijn of haar bloedsuiker stijgt. Dit wordt ook wel een hyper..

  Lees verder over: Hoort vermoeidheid bij diabetes?
 • Is er geen betere naam dan 'diabetes type 1 of type 2'?

  Nee, dit zijn de officiële namen voor de meest voorkomende soorten diabetes. Wij zijn er ook niet dol op. Maar andere kloppen gewoon niet: ‘ouderdomsdiabetes' kan ook bij jonge mensen voorkomen. ‘Jeugddiabetes' gaat niet over als je ouder wordt, en bovendien krijgen veel mensen het pas op volwassen leeftijd. ‘Insulineafha..

  Lees verder over: Is er geen betere naam dan 'diabetes type 1 of type 2'?
 • Hoe kan ik nieuws over diabetes volgen?

  Het laatste nieuws over diabetes en suikerziekte staat onder het nieuwsoverzicht. Hier vindt u actuele informatie over diabetes, het Diabetes Fonds en de laatste stand van zaken over onderzoek naar diabetes.E-DialoogWanneer u zich aanmeldt voor de digitale nieuwsbrie..

  Lees verder over: Hoe kan ik nieuws over diabetes volgen?
 • Wat is diabetes gravidarum?

  Diabetes gravidarum is het medische woord voor zwangerschapsdiabetes. Dat is een meestal tijdelijke vorm van diabetes die vrouwen kunnen krijgen na de 24e week van de zwangerschap.Hoe ontstaat diabetes gravidarum?Diabetes gravidarum (zwangerschapsdiabetes) ontstaat onder invloed van de hormonen die worden aangemaakt tijdens de z..

  Lees verder over: Wat is diabetes gravidarum?
 • Bestaat er een zelftest voor diabetes?

  Ja, er bestaan zelftesten voor diabetes die u via internet of bij een apotheek of drogist kunt kopen. Artsen waarschuwen echter voor deze zelftesten, omdat de uitslag niet altijd even betrouwbaar is. Zo kan iemand toch diabetes hebben, ook al wijst de zelftest uit van niet.Ook kan de uitslag van een zelftest zijn dat er nog geen..

  Lees verder over: Bestaat er een zelftest voor diabetes?
 • Hoe meet ik mijn bloedsuiker?

  Bloedsuiker, ook wel glucose genoemd, wordt gemeten met een bloedglucosemeter, die u kunt kopen bij de apotheek of een postorderbedrijf voor diabeteshulpmiddelen.Bloedsuiker meten met een bloedglucosemeterIn de bloedglucosemeter stopt u eerst een teststrip. Met een speciaal prikapparaatje prikt u in uw vinger, waarbij een druppe..

  Lees verder over: Hoe meet ik mijn bloedsuiker?
 • Wanneer is je suikerspiegel goed?

  De suikerspiegel is ongeveer hetzelfde als de bloedsuikerwaarde. Een gezonde suikerspiegel of bloedsuikerwaarde ligt tussen de 4,0 en 8,0 mmol/l. In principe geldt dit voor zowel volwassenen als kinderen, met of zonder diabetes.Lees meer over b..

  Lees verder over: Wanneer is je suikerspiegel goed?
 • Wat is bloedsuikergehalte?

  Het bloedsuikergehalte is de hoeveelheid glucose die in het bloed zit op een bepaald moment. Officieel heet dat bloedglucose, maar voor het gemak noemen we het vaak bloedsuiker.Het belang van bloedsuikerHet lichaam haalt bloedsuiker vooral uit voeding. Koolhydraten die we eten, zoals in brood, suiker en aardappelen, komen als gl..

  Lees verder over: Wat is bloedsuikergehalte?
 • Wat zijn normale bloedsuikerwaarden?

  Een gezonde bloedsuikerwaarde ligt tussen de 4,0 en 8,0 mmol/l. In principe geldt dit voor zowel volwassenen als kinderen, met of zonder diabetes. Soms spreekt een arts met iemand persoonlijk andere bloedsuikerwaarden af. Bijvoorbeeld bij hoogbejaarde mensen met diabetes die door insuline spuiten en weinig eten anders te gemakke..

  Lees verder over: Wat zijn normale bloedsuikerwaarden?
 • Wat doet een verkoudheid met de bloedsuikerspiegel?

  Wanneer iemand met diabetes ziek is door een virus, zoals verkoudheid of buikgriep, dan stijgt vaak de bloedsuikerspiegel. Iemand moet meestal wat extra insuline spuiten, maar altijd in overleg met arts of verpleegkundige.

  Lees verder over: Wat doet een verkoudheid met de bloedsuikerspiegel?
 • Wat zijn de kenmerken van een hypo en een hyper?

  Bij een hypo is uw bloedsuiker te laag. Een hypo heeft onder meer de volgende kenmerken: zweten, trillen, duizeligheid, plotseling wisselend humeur, ongeconcentreerd zijn, moe zijn, honger en hoofdpijn. Niet iedereen heeft dezelfde klachten bij een hypo.Een hypo aan voelen komenHet komt ook voor dat iemand een hypo helemaal niet..

  Lees verder over: Wat zijn de kenmerken van een hypo en een hyper?
 • Wat zijn complicaties van diabetes?

  Complicaties van diabetes zijn de mogelijke bijkomende gevolgen van diabetes. Na een aantal jaren diabetes kan iemand lichamelijke complicaties krijgen, zoals hart- en vaatziekten, slechtziendheid, verminderde werking van de nieren en problemen met voeten (de beruchte ‘diabetische voet’).Hoe ontstaan complicaties?Complicatie..

  Lees verder over: Wat zijn complicaties van diabetes?
 • Welke werking heeft insuline?

  Insuline verlaagt de bloedsuikerspiegel (bloedglucose). Het komt erop neer dat bloedsuiker vanuit het bloed in de lichaamscellen terechtkomt. Van bloedsuiker maakt het lichaam energie om van te leven. Insuline zorgt ervoor dat bloedsuiker kan worden opgenomen door alle cellen in het lichaam.Hoe verlaagt insuline de bloedsuiker?D..

  Lees verder over: Welke werking heeft insuline?
 • Welke insulinesoorten zijn er?

  Er zijn verschillende soorten insuline:Superkort werkende insuline (kortwerkende insulineanaloga) die direct vóór de maaltijd of soms meteen erna wordt ingenomen (aspart, glulisine en lispro). Deze insuline werkt vier tot vijf uur.Kort werkende insuline (gewone, zogenoemde ‘regular’ insuline) die een halfuur tot kwartier v..

  Lees verder over: Welke insulinesoorten zijn er?
 • Helpen alternatieve geneeswijzen bij diabetes?

  Veel mensen die hopen op een beter leven met diabetes, denken na over alternatieve geneeswijzen. Dat is goed te begrijpen, zeker wanneer de gewone behandeling niet goed werkt. Internet staat bol van de mooie beloften. Klinkt het te mooi om waar te zijn? Dan is dat over het algemeen ook zo... Het Diabetes Fonds adviseert vooral g..

  Lees verder over: Helpen alternatieve geneeswijzen bij diabetes?
 • Mag je zwanger worden als je diabetes hebt?

  Ja, je mag zwanger worden als je diabetes hebt. Het is wel belangrijk dat de bloedsuikerwaarden stabiel zijn, en dat al ruim van tevoren. Ook in de eerste maanden van de zwangerschap is dat erg belangrijk. Dan worden de organen bij het kind aangelegd en kunnen er bij een te hoog bloedsuikergehalte afwijkingen ontstaan. Ook verho..

  Lees verder over: Mag je zwanger worden als je diabetes hebt?
 • Wat is HbA1c?

  Als u diabetes hebt, wordt af en toe het zogeheten HbA1c-gehalte in het bloed bepaald. Dat is een soort gemiddelde van de bloedsuikerspiegel in de voorafgaande weken. De afkorting staat voor Hemoglobine A1c, dat zijn in feite versuikerde cellen van de rode bloedkleurstof. De beste waarde voor het HbA1c is lager dan 53 mmol/mol&n..

  Lees verder over: Wat is HbA1c?
 • Waarom wordt roken extra afgeraden bij diabetes?

  Van de nicotine uit sigaretten gaat het hart sneller kloppen. Ook worden de bloedvaten van binnen smaller, en raakt de wand van de bloedvaten beschadigd. Daardoor blijven cholesteroldeeltjes er gemakkelijk aan plakken, en kan het bloed minder goed door het lichaam stromen. Dat zorgt voor een grotere kans op hart- en vaatzie..

  Lees verder over: Waarom wordt roken extra afgeraden bij diabetes?
 • Waarom is afvallen goed als je diabetes hebt?

  Wie te zwaar is en een paar kilo afvalt, heeft daar meteen voordeel van. Dat geldt voor iedereen, dus voor mensen met en zonder diabetes. Het lichaam kan dan weer beter suikers uit het bloed verwerken, doordat het hormoon insuline beter zijn werk kan doen. Dat betekent minder kans op hart- en vaatziekten, een betere bloeddruk en..

  Lees verder over: Waarom is afvallen goed als je diabetes hebt?
 • Kunnen huisdieren diabetes krijgen?

  Ja, ook onder huisdieren komt diabetes voor, zowel type 1 als type 2. Het meest zie je dat bij honden en katten, maar het overkomt ook andere huisdieren, bijvoorbeeld hamsters, cavia's en zelfs vogels. Ze hebben dezelfde klachten als mensen, zoals veel drinken en plassen. Moe en sloom zijn.Dieren met diabetes hebben insuline-inj..

  Lees verder over: Kunnen huisdieren diabetes krijgen?
 • Zijn er hulphonden voor diabetes?

  In het buitenland en ook in Nederland worden honden getraind om ernstige hypo's te voorspellen bij hun baasje. Voor een deel is dat nog in een onderzoeksfase. Vermoedelijk ruiken de honden een chemische verandering bij bloedsuikerdaling. Vooralsnog is het zo'n kostbare zaak dat het helaas maar voor weinig mensen is weggelegd.&nb..

  Lees verder over: Zijn er hulphonden voor diabetes?
 • Welke medicatie is er voor diabetes?

  Medicijnen voor diabetes zijn bijvoorbeeld tabletten voor diabetes type 2. Maar eigenlijk is ook insuline medicatie. Al kunt u insulinespuiten ook zien als aanvulling van een stof die normaal door het lichaam zelf wordt gemaakt, en niet echt als medicijn.Soorten medicatieMensen met diabetes type 2 krijgen vaak medicatie om hun b..

  Lees verder over: Welke medicatie is er voor diabetes?

Staat uw vraag er niet bij? Stel uw vraag met het contactformulier.