Is diabetes te genezen?

Voorlopig is diabetes alleen te behandelen en nog niet te genezen. 
Verder onderzoek maakt de behandelmethoden beter, en zorgt ook voor meer kennis over diabetes. Als we weten hoe diabetes precies ontstaat, dan kunnen we nog beter behandelen. En hopelijk ooit voorkomen en genezen.

Voor diabetes type 1 is genezing al meer in zicht dan voor type 2. Door transplantatie van cellen die insuline maken (eilandjes van Langerhans) zijn in feite al mensen genezen van diabetes type 1.  Want ze hoeven soms ook jaren na de transplantatie geen insuline meer te spuiten. Anderen moeten wel na een tijdje weer insuline spuiten, maar minder dan eerst. En vaak is het beetje insuline dat hun lichaam zelf nog maakt, genoeg om de bloedsuiker veel stabieler te houden dan eerst. Transplantatie van eilandjes van Langerhans kan nu nog maar mondjesmaat gebeuren, en alleen bij ernstige gevallen. Daarom zoeken wetenschappers ook hard naar manieren om het afweersysteem bij te sturen. Want dat is de oorzaak van diabetes type 1.

Voor diabetes type 2 is het nog wat langer zoeken naar oplossingen, dat zit eigenlijk ingewikkelder in elkaar dan bij diabetes type 1.