8 MEI 2012

Het Diabetes Fonds en TNO starten samen een vernieuwend gezamenlijk onderzoeksprogramma. Daarvoor hebben zij vandaag getekend. Dit programma moet leiden tot een betrouwbare manier om zonder prikken je bloedsuiker te meten. En aan een techniek die genezing van diabetes type 1 weer een stap dichterbij brengt.

Diabetes vergt veel van mensen in het dagelijks leven. Zo moeten duizenden Nederlanders dagelijks insuline bij zichzelf injecteren. Het is hoog tijd voor oplossingen die het leven voor mensen met diabetes makkelijker maken.

Bloedsuiker pijnloos meten

Wie diabetes heeft en insuline gebruikt, moet meerdere keren per dag met een gemene vingerprik zijn bloedsuiker meten. Ook kleine kinderen, zelfs vaak ’s nachts nog. Pijnlijk, en het levert beurze en mettertijd gevoelloze vingertoppen op. Zou het niet mooi zijn als er een betrouwbare nieuwe en pijnloze manier komt voor het meten van je bloedsuiker?

Genezing diabetes type 1 dichterbij brengen

Door onderzoek naar diabetes type 1 komen we steeds dichter bij een therapie waarbij het lichaam zelf weer insuline kan maken. Onlangs is ontdekt in onderzoek van professor Bart Roep dat veel patiënten nog cellen hebben die insuline kunnen maken, alleen zijn ze niet actief. Maar dat verschilt per persoon. Belangrijk om te weten voor genezende therapie, is hoeveel ‘slapende’ cellen iemand nog heeft. Dat wil je kunnen meten en ook daaraan wordt nu dus gewerkt!

Op basis van licht

Beide nieuwe meetmethoden worden gebaseerd op een techniek die licht gebruikt: optische spectroscopie. Daarmee kun je analyseren uit welke stoffen een voorwerp of vloeistof bestaat. Dus ook in bloed moet je dingen kunnen meten, zoals bloedsuiker. In de eerste paar jaar van het onderzoek wordt de basis voor meten in bloed uitgewerkt.

Modernste technieken

Samen weet je meer dan alleen, en je kúnt ook meer. Dat is het idee achter het nieuwe samenwerkingsverband. Het Diabetes Fonds weet wat patiënten nodig hebben. TNO beschikt over de modernste kennis en technologieën, en bedrijven zijn goed in het vertalen van kennis naar een concreet product.

 

 

 

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.