Een teleurstelling met onverwacht succes

De onderzoeker wilde een kindvriendelijke methode ontwikkelen waarbij speeksel kan worden gebruikt in plaats van bloed. Het viel tegen, de speekselmethode was helaas te onnauwkeurig. Maar het basisprincipe van de test bleek te werken en bovendien werd iets anders ontdekt.

Onderzoek naar virussen is belangrijk omdat ze in principe via vaccinatie zijn te voorkomen. Om dat te kunnen bekijken, moet je grote groepen kinderen die net type 1 diabetes hebben onderzoeken op doorgemaakte virusinfecties, om eventuele verbanden met type 1 diabetes op te sporen. Professor Galama uit Nijmegen wilde een kindvriendelijke methode ontwikkelen waarbij speeksel kan worden gebruikt in plaats van bloed. Het viel tegen, de speekselmethode was helaas te onnauwkeurig. Maar het basisprincipe van de test bleek te werken en hij probeert hem nu te verbeteren.

Ondanks die kleine domper was er toch reden voor opwinding, want hij ontdekte onverwachts iets anders: vier van de elf kinderen met diabetes droegen ongemerkt een bepaald virus met zich mee, terwijl dat niet het geval was bij twintig gezonde leeftijdsgenootjes. Dit ‘enterovirus’ hoort tot een grote groep virussen met talloze varianten, zoals virussen die in het minst erge geval buikgriep of verkoudheid veroorzaken. Dat versterkt de theorie dat een chronische enterovirusinfectie een rol speelt bij de ontwikkeling van type 1 diabetes. Ook dit wordt in vervolgonderzoek verder uitgezocht.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2002.11.003
Status: Afgerond
Onderzoeker: Prof. dr. J.M.D. Galama
Kosten: € 45.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.