Groeistoffen en netvliesschade

Soort:Onderzoek naar gevolgen
Projectnr:2005.00.042
Status:Afgerond
Onderzoeker:Dr. R.O. Schlingemann
Kosten:€ 245.000

Veel mensen met diabetes krijgen last van oogproblemen, retinopathie. Diabetische retinopathie kan in ernstige gevallen leiden tot blindheid, doordat er achter in het oog bloedvaten gaan groeien over het netvlies.

In dit project is op moleculair niveau onderzocht hoe bepaalde ‘groeistoffen’, groeifactoren, de groei van die bloedvaten stimuleren.
Het medische woord voor die stof is VEGF: Vasculaire Endotheel Groei Factor. VEGF bevordert de groei van nieuwe bloedvaatjes.

Uit het onderzoek bleek dat VEGF overactief is bij mensen met diabetes. Daardoor gaan bloedvaten over het netvlies heen groeien. Inmiddels wordt bij mensen met diabetische retinopathie met succes een VEGF-remmend medicijn gebruikt om de groei van meer bloedvaatjes te voorkomen. Dit is een aanvulling op de bestaande lasertherapie.

Maak meer onderzoek naar de gevolgen van diabetes mogelijk

Uw hulp is hard nodig. Steun meer onderzoek naar de gevolgen van diabetes!

Meer resultaten over de gevolgen van diabetes

Wonden aan de voet zijn vervelende gevolgen van diabetes. De wonden infecteren makkelijk, genezen lastig en soms is amputatie de enige oplossing. De onderzoekers willen bekijken of een speciale pleister met koud plasma helpt bij voetwonden.

Mensen met diabetes krijgen vaker hart- en herseninfarcten dan normaal. Dit komt doordat hun aderen sneller verkalken. Maar hoe komt dat?

Nierschade komt vaak voor bij mensen met diabetes en is een ernstig probleem. Onderzoekers hebben met een nieuwe techniek gekeken wat er fout gaat in de doorbloeding van de nieren. En hoe dat precies komt. De resultaten waren helaas niet zo duidelijk als vooraf verwacht.

We weten nog steeds niet precies waardoor mensen met diabetes vaak hart- en vaatziekten krijgen. Een mogelijke dader wordt gezocht in de versuikering van eiwitten in het bloed. Dat werd in dit vooronderzoek bevestigd. De onderzoekers zagen dat de versuikering vaker optrad bij diabetes.

Veel mensen met diabetes type 2 krijgen zenuwschade aan hun handen of voeten. Dit maakt bewegen een stuk lastiger. Uit onderzoek van de universiteit van Maastricht blijkt dat mensen met diabetes type 2 minder spierkracht hebben en anders lopen. Ook degenen zonder zenuwschade,