Hoe gaan ouders en kind met elkaar om?

Soort:Leven met diabetes
Projectnr:2009.11.013
Status:Lopend
Onderzoeker:Dr. E.E. Hartman
Kosten:€ 43.047

Ouders van jonge kinderen met diabetes spelen een grote rol in de behandeling. Welke invloed heeft dat op de wisselwerking tussen ouder en kind?

Ouders van kinderen met diabetes moeten dagelijks bij hun kind de bloedsuikerspiegel meten en insuline inspuiten. Er is weinig bekend over de invloed daarvan op de wisselwerking tussen ouder en kind.

Op dit moment bestaan er weinig manieren om die wisselwerking goed waar te nemen en te onderzoeken. De onderzoekers willen daarom hiervoor een observatiemethode ontwikkelen. Daarmee kunnen ze bepalen welke invloed de behandeling heeft op de wisselwerking tussen ouder en kind. Daarnaast gaan de onderzoekers met deze methode ook proberen te achterhalen welk effect deze wisselwerking heeft op de bloedsuikerspiegel bij de kinderen.

Meehelpen aan een beter leven met diabetes?

Help mee, maak meer onderzoek mogelijk, voor een beter leven met diabetes!

Uw hulp is hard nodig. Steun onderzoek naar een betere behandeling.

Meer onderzoek naar leven met diabetes

Veel jongeren met diabetes type 1 hebben het emotioneel zwaar. Maar hoeveel van hen eigenlijk? En hoe zit het met hun ouders? Heeft het effect op hun diabetes? Als we dit weten, kunnen we uitzoeken hoe we deze families het beste kunnen helpen.

Mensen met diabetes type 1 zijn vaak chronisch vermoeid. Helpt een bepaalde gedragstherapie tegen de vermoeidheid?

Wandelen is goed, zeker voor mensen met diabetes. Maar hoe goed is het eigenlijk? Voorkomt het ook nare gevolgen van diabetes? Wat betekent het voor je medicijnen? Kun je met diabetes ook de Vierdaagse lopen?

Om die vragen te beantwoorden volgde Prof. dr. Maria Hopman 30 mensen met diabetes die in 2012 de Nijmeegse Vierdaagse liepen.

Het Diabetes Fonds en TNO zijn in 2012 samen een vernieuwend gezamenlijk onderzoeksprogramma gestart. Dit programma moet leiden tot een betrouwbare manier om zonder prikken je bloedsuiker te meten. En aan een techniek die genezing van diabetes type 1 weer een stap dichterbij brengt.

De combinatie diabetes en depressie komt vaak voor, is erg ingrijpend maar is nog redelijk onbekend. Het VUmc gaat onderzoek doen naar slaapproblemen bij mensen met diabetes en een depressie.