Hoe ontstaan problemen met het denken?

Soort:Onderzoek naar gevolgen
Projectnr:2003.01.004
Status:Afgerond
Onderzoeker:Dr. G.J. Biessels
Kosten:€ 350.000

Ouderen met diabetes type 2 hebben een grotere kans op dementie dan leeftijdsgenoten zonder diabetes. Ook hebben zij naar verhouding meer problemen met het geheugen, de concentratie en het denken. Onderzoeker Biessels en zijn team wilden te weten komen hoe en wanneer deze problemen ontstaan.

Aan het onderzoek deden meer dan 300 mensen mee uit de zogenoemde ‘Hoornstudie’. Van al deze mensen waren in de voorgaande 15 jaar al uitgebreide gegevens vastgelegd over de stofwisseling en de bloedvaten. Daarnaast deden bijna tweehonderd mensen met en zonder diabetes type 2 mee in het UMC Utrecht.

Uit het onderzoek blijkt dat veranderingen in het denkvermogen al heel vroeg geleidelijk begonnen. Al voordat het echt tot diabetes was gekomen. Maar bij mensen die al een paar jaar diabetes hadden waren die veranderingen niet veel ernstiger. Dus de veranderingen gaan over de tijd maar heel langzaam. De meeste mensen hebben in het dagelijks leven geen last van die achteruitgang.

De onderzoekers concluderen dat de lichte veranderingen bij diabetes type 2 niet automatisch een voorstadium van dementie zijn.

Een volgend doel van verder onderzoek is om juist die mensen die wel met ernstige hersenproblemen te maken gaan krijgen al in een vroeg stadium op te sporen en een behandeling te ontwikkelen om bij die mensen de hersenen te beschermen.

Maak meer onderzoek naar de gevolgen van diabetes mogelijk

Uw hulp is hard nodig. Steun meer onderzoek naar de gevolgen van diabetes!

Meer resultaten over de gevolgen van diabetes

Wonden aan de voet zijn vervelende gevolgen van diabetes. De wonden infecteren makkelijk, genezen lastig en soms is amputatie de enige oplossing. De onderzoekers willen bekijken of een speciale pleister met koud plasma helpt bij voetwonden.

Mensen met diabetes krijgen vaker hart- en herseninfarcten dan normaal. Dit komt doordat hun aderen sneller verkalken. Maar hoe komt dat?

Nierschade komt vaak voor bij mensen met diabetes en is een ernstig probleem. Onderzoekers hebben met een nieuwe techniek gekeken wat er fout gaat in de doorbloeding van de nieren. En hoe dat precies komt. De resultaten waren helaas niet zo duidelijk als vooraf verwacht.

We weten nog steeds niet precies waardoor mensen met diabetes vaak hart- en vaatziekten krijgen. Een mogelijke dader wordt gezocht in de versuikering van eiwitten in het bloed. Dat werd in dit vooronderzoek bevestigd. De onderzoekers zagen dat de versuikering vaker optrad bij diabetes.

Veel mensen met diabetes type 2 krijgen zenuwschade aan hun handen of voeten. Dit maakt bewegen een stuk lastiger. Uit onderzoek van de universiteit van Maastricht blijkt dat mensen met diabetes type 2 minder spierkracht hebben en anders lopen. Ook degenen zonder zenuwschade,