Reparatieploeg voor bloedvaten

Soort:Onderzoek naar gevolgen
Projectnr:2007.00.035
Status:Lopend
Onderzoeker:Dr. P.J.M. Leenen
Kosten:€ 268.659

Veel mensen met diabetes hebben last van beschadigde bloedvaten. Waarom repareert het lichaam de schade niet net zo goed als bij mensen zonder diabetes?

In dit onderzoek worden de cellen onderzocht die normaal de vaatwand repareren. Mogelijk leidt dat tot nieuwe medicijnen tegen hart- en vaatziekten.

 

 

Maak meer onderzoek naar de gevolgen van diabetes mogelijk

Uw hulp is hard nodig. Steun meer onderzoek naar de gevolgen van diabetes!

Meer onderzoek naar de gevolgen van diabetes

Wonden aan de voet zijn vervelende gevolgen van diabetes. De wonden infecteren makkelijk, genezen lastig en soms is amputatie de enige oplossing. De onderzoekers willen bekijken of een speciale pleister met koud plasma helpt bij voetwonden.

Mensen met diabetes krijgen vaker hart- en herseninfarcten dan normaal. Dit komt doordat hun aderen sneller verkalken. Maar hoe komt dat?

Nierschade komt vaak voor bij mensen met diabetes en is een ernstig probleem. Onderzoekers hebben met een nieuwe techniek gekeken wat er fout gaat in de doorbloeding van de nieren. En hoe dat precies komt. De resultaten waren helaas niet zo duidelijk als vooraf verwacht.

We weten nog steeds niet precies waardoor mensen met diabetes vaak hart- en vaatziekten krijgen. Een mogelijke dader wordt gezocht in de versuikering van eiwitten in het bloed. Dat werd in dit vooronderzoek bevestigd. De onderzoekers zagen dat de versuikering vaker optrad bij diabetes.

Veel mensen met diabetes type 2 krijgen zenuwschade aan hun handen of voeten. Dit maakt bewegen een stuk lastiger. Uit onderzoek van de universiteit van Maastricht blijkt dat mensen met diabetes type 2 minder spierkracht hebben en anders lopen. Ook degenen zonder zenuwschade,