Spiercellen rol bij het ontstaan van diabetes type 2

Spieren hebben een grote invloed op de suikerstofwisseling. Bij diabetes type 2 nemen de spieren minder goed glucose op uit het bloed. Dit onderzoek toont voor het eerst aan dat de mini-energiecentrales (‘mitochondriën’) van de spiercellen niet goed meer werken bij mensen met diabetes type 2.

De mitochondrien werkten maar liefst op dertig procent minder kracht dan normaal.

Ook bleek dit het geval bij mensen met een verhoogde kans op diabetes, zoals familieleden van mensen met diabetes type 2. Kennelijk zijn de energiecentrales een belangrijke schakel in het krijgen van diabetes type 2. Dit geeft aanknopingspunten voor het voorkomen en behandelen van diabetes.

Wat betekent dit voor mensen met diabetes type 2 of mensen met een hogere kans daarop? Schrauwen: "Dit onderzoek benadrukt weer eens het belang van genoeg lichaamsbeweging. We weten namelijk dat beweging de werking van de mitochondriën verbetert en daarmee de suikerstofwisseling verbetert. Deze verbetering treedt op ongeacht of er daling is van het lichaamsgewicht.”

Het onderzoek is gedaan door de onderzoeksgroep van dr. Patrick Schrauwen, dr. Matthijs Hesselink en collega's van de Universiteit Maastricht, met geld van het Diabetes Fonds. Schrauwen ontving een internationale prijs voor zijn onderzoek.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2004.00.059
Status: Afgerond
Onderzoeker: Dr. P. Schrauwen
Kosten: € 205.308

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.