Alle onderzoeken naar diabetes type 2

Nieuw
Ons lichaam heeft wit en bruin vet. Het bruine vet is nuttig, want het verbrandt suikers en vetten. Onderzoekers willen bruin vet actiever maken, als nieuw soort behandeling voor mensen met diabetes type 2.
Nieuw
Ouders spelen een belangrijke rol in de gezondheid van hun kind. Maar gewoonten in een gezin zijn moeilijk om zomaar te veranderen. Hoe kun je ongezonde gewoonten bijsturen?
Nieuw
Deze onderzoekers hebben onlangs aangetoond dat verstoring van het dag-nachtritme bij veel mensen leidt tot overgewicht en diabetes type 2. Ze gaan nu verder bekijken of dat ligt aan onze biologische klok in de hersenen.
Nieuw
Een tijdelijk intensief dieet kan goed helpen bij sommige mensen met type 2 diabetes en overgewicht. Diëtiste Kirsten Berk gaat dit zogeheten Very Low Calorie-dieet nu implementeren in de regio Rotterdam, vanuit het Erasmus MC.
Nieuw
Spieren halen veel suiker uit het bloed. Maar dat doen ze bij mensen met diabetes type 2 niet meer goed. Dit project bekijkt hoe dat komt.
Nieuw
Veel milieuverontreinigende stoffen hebben invloed op onze stofwisseling. Leiden ze daardoor wereldwijd tot een hoger risico op diabetes type 2?
Lopend
Bij diabetes type 2 kan het lichaam minder goed suiker opnemen uit het bloed. Want het is ongevoelig voor insuline. Vooral de spieren hebben hier last van. Na een maaltijd gaat namelijk 80% van de suikers naar de spieren. Dit onderzoek kijkt hoe het zit met de spieren.
Lopend
Biedt het hormoon FGF1 perspectieven voor een nieuw medicijn voor mensen met diabetes type 2?
Lopend
In onder andere rode wijn zit de stof resveratrol. Die stof verkleint mogelijk de kans op diabetes type 2. Dat wordt in dit onderzoek verder onderzocht.
Lopend
Familieleden van mensen met diabetes type 2 hebben een grotere kans om het zelf ook te krijgen. Vooral mensen met overgewicht en mensen van allochtone afkomst lopen een hoger risico. Daarom is het belangrijk dat deze mensen gezond eten en voldoende bewegen. Zo verkleinen zij hun kans op diabetes type 2. Onderzoekers van het VUmc in Amsterdam onderzoeken of een cursus hierbij helpt.
Lopend
In dit onderzoek wordt onderzocht of een cursus over bewegen en gezonde voeding goed werkt. Deze cursus is voor mensen die een grote kans (een hoog risico) hebben om diabetes type 2 te krijgen. Dit omdat ze te zwaar zijn of omdat diabetes type 2 in de familie zit.
Lopend
Het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) begint een onderzoek naar een nieuwe behandeling voor diabetes type 2. Het Diabetes Fonds financiert de studie, want de invalshoek is vernieuwend, praktijkgericht en het kan een eenvoudige behandeling opleveren die de bloedsuiker verlaagt: via galzouten.
Lopend
Wat is het effect van beweging op de stofwisseling in de lever? Biedt dat aanknopingspunten voor de behandeling van diabetes type 2?
Lopend
Overgewicht is een belangrijke oorzaak van diabetes type 2. Bij overgewicht neemt het vetweefsel toe. Dat leidt tot aanmaak van allerlei ontstekingsstoffen. Het vetweefsel raakt daardoor langdurig ontstoken. En die ontsteking kan uiteindelijk leiden tot diabetes type 2. De onderzoekers willen in dit project de rol van een bepaalde ontstekingsstof onderzoeken.
Lopend
We weten dat zogeheten microRNA’s belangrijk zijn in de ontwikkeling van de alvleesklier. Maar of ze ook iets te maken hebben met het ontstaan van diabetes type 2 is niet bekend. Dat willen de onderzoekers nu gaan uitzoeken.
Lopend
Vetten die aan de buitenkant van cellen zitten zorgen ervoor dat insuline zijn werk niet goed meer kan doen. Dat zorgt ervoor dat het lichaam minder gevoelig wordt voor insuline: het begin van diabetes type 2. Hoe kunnen we dit proces terugdraaien?
Lopend
De Nierstichting, de Hartstichting en het Diabetes Fonds stellen in het kader van LekkerLangLeven samen 500.000 euro ter beschikking voor onderzoek gericht op risicocommunicatie rond gezondheidschecks.
Lopend
We weten dat mensen met overgewicht meer risico hebben op diabetes type 2. Maar we weten daar het fijne nog niet van. Er zijn immers mensen met overgewicht die nooit diabetes krijgen.
Lopend
Het lijkt erop dat ondervoeding in de baarmoeder leidt tot aanpassingen op genetisch niveau die zichzelf niet meer terugdraaien. En die later zorgen voor een grotere kans op diabetes type 2. Waardoor komt dat?
Lopend
Het hormoon insuline zorgt voor het transport van glucose, zodat de bloedsuikerspiegel niet te hoog wordt. Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline.