14 NOV. 2023

Kinderartsen zien steeds vaker kinderen en jongeren met diabetes type 2 op hun spreekuur. Een alarmerende ontwikkeling volgens het Diabetes Fonds. Diabetes is een ernstige ziekte die tot veel andere gezondheidsproblemen leidt. Hoe jonger je bent, hoe eerder complicaties kunnen optreden. Daarom luiden het Diabetes Fonds en artsen vandaag, op Wereld Diabetes Dag, de noodklok: we moeten nú het tij keren.  

'We zitten in een diabetescrisis', zegt Diena Halbertsma, directeur Diabetes Fonds. 'Vandaag op Wereld Diabetes Dag vragen we aandacht en begrip voor alle 1,2 miljoen mensen in Nederland die elke dag moeten leven met diabetes. Waarvan 1,1 miljoen met diabetes type 2. Naar schatting nog eens 1,1 miljoen mensen zitten in een voorfase om diabetes type 2 te krijgen. Bijna 1.000 mensen krijgen wekelijks de diagnose. Dat artsen signaleren dat diabetes type 2 steeds vaker bij kinderen en jongeren voorkomt is schokkend. Diabetes is een ernstige ziekte waar niet prima mee te leven valt. Je hebt een groter risico op heftige complicaties zoals hart- en vaatziekten.'

Noodklok

Diabetes type 2 werd eerst een ouderdomsziekte genoemd. Nu zien kinderartsen steeds vaker kinderen en jongeren met diabetes type 2 op het spreekuur. Daarom luiden kinderartsen Anita Vreugdenhil (Maastricht UMC+), Edgar van Mil (Jeroen Bosch Ziekenhuis), Felix Kreier (OLVG Amsterdam) en Erica van den Akker (Erasmus MC) samen met het Diabetes Fonds de noodklok.

'Ik zie steeds vaker kinderen en jongeren op de poli met overgewicht die al diabetes type 2 hebben of dicht tegen die grens aan zitten. Dat de ziekte al op zo’n jonge leeftijd voorkomt, betekent dat is er iets goed mis is in onze samenleving', aldus Felix Kreier. Erica van den Akker vult aan: 'Door de jaren heen zie ik steeds meer kinderen en jongeren met obesitas op het spreekuur met diabetes type 2 of die in een voorfase zitten om de ziekte te krijgen. De jongste met een voorstadium was nog maar vijf jaar oud.'

Ernstige ziekte

Diabetes heeft een enorme invloed op het dagelijks leven. De ziekte is vaak het begin van allerlei andere gezondheidsproblemen. Zeker de helft van de mensen met diabetes krijgt te maken met complicaties. Edgar van Mil: 'Diabetes type 2 bij jongeren is een ernstige ziekte. Zelfs nog ernstiger dan bij volwassenen, omdat de complicaties zoals schade aan nieren, ogen en zenuwen op jongere leeftijd optreden. Hoe jonger je de diagnose krijgt, hoe groter de kans op complicaties.'

Abdel heeft een dochter (15) met diabetes type 2. 'Mijn dochter kreeg de diagnose op haar 12e. Sindsdien worstelt ze elke dag met haar diabetes. Voor een kind dat nog opgroeit is dat heel heftig. De ziekte heeft een grote invloed op ons leven. Ik zie dat mijn dochter niet lekker in haar vel zit. Praten vindt ze lastig. Dat maakt mij als ouder emotioneel. Je wil dat je kind gelukkig en gezond opgroeit', aldus Abdel.

Overal ongezonde verleidingen

'We leven in een omgeving vol verleidingen om ongezond te eten. Dat maakt het heel moeilijk om kinderen en jongeren gezond en gelukkig te laten opgroeien. Het gevolg daarvan zie ik dagelijks in mijn spreekkamer: kinderen met overgewicht die nu al kampen met diabetes type 2', aldus Anita Vreugdenhil. Ruim de helft van de volwassenen en 1 op de 8 kinderen in Nederland heeft overgewicht. Overgewicht, vaak als gevolg van onze ongezonde leefomgeving, is een belangrijke oorzaak van diabetes type 2.

'Gezonde voeding moet goedkoper dan ongezonde voeding'

Het Diabetes Fonds roept samen met andere gezondheidsfondsen het nieuwe kabinet op tot een pakket aan maatregelen die zorgen voor een gezonde omgeving voor onze kinderen. Zoals het invoeren van een slimme suikertaks op alcoholvrije dranken en het goedkoper maken van groente en fruit. 'De noodzaak is er. De politiek moet nú lef en daadkracht tonen. Het effect van een pakket aan maatregelen reikt verder dan de optelsom van afzonderlijke maatregelen', aldus Halbertsma.

Meer informatie?

Neem direct contact op met Priscilla Zandbergen,
p.zandbergen@diabetesfonds.nl
(033) 303 2070

Neem direct contact op met Priscilla Zandbergen,
p.zandbergen@diabetesfonds.nl
(033) 303 2070