Kunstalvleesklier

Nauwelijks meer prikken, niet meer spuiten en toch diabetes onder controle houden: dat kan in de nabije toekomst met een kunstmatige alvleesklier. Dit apparaatje regelt de afgifte van de hormonen insuline en glucagon. De Nederlandse kunstalvleesklier van Inreda komt er waarschijnlijk al snel aan.

Mensen met diabetes type 1 hebben dagelijks een grote zorg om hun bloedsuiker binnen gezonde waarden te houden. De insulinepomp kan die zorg inmiddels een stukje kleiner maken, maar bij veel mensen komen hypers en hypo’s nog steeds voor. De kunstalvleesklier moet uitkomst bieden.

Zo werkt het

Een kunstalvleesklier koppelt een pomp aan een continue glucosemeter. Die meet voortdurend wat de suikerwaarde is. Hij stuurt de pomp aan om de juiste hoeveelheid insuline en glucagon af te geven. Dit zijn de twee hormonen die een gezonde alvleesklier maakt: insuline om de bloedsuiker te verlagen en glucagon om de bloedsuiker te verhogen. 

Veelbelovend onderzoek

Wereldwijd doen wetenschappers onderzoek naar de kunstalvleesklier. Sommige onderzoekers testen een kunstalvleesklier met beide hormonen, de meeste testen een apparaatje met alleen insuline. De meeste resultaten zijn veelbelovend: deelnemers hebben gemiddeld lagere bloedsuikers en minder hypo’s dan mensen die handmatig meten en spuiten. 

Nederlandse kunstalvleesklier

In Nederland werkt het bedrijf Inreda Diabetic aan de kunstalvleesklier - met insuline en glucagon - samen met het AMC in Amsterdam. Het is inmiddels een handzaam en goed werkend apparaatje geworden, zo blijkt uit de eerste testen met proefpersonen. In oktober 2016 ontving Inreda goedkeuring voor het eerste deel van de CE-markering.  Voor het behalen van het tweede deel moet Inreda de bruikbaarheid testen, technische testen uitvoeren praktijkonderzoeken met mensen met diabetes type 1.

De eerste tests zijn al achter de rug en de resultaten zijn veelbelovend. Het volgende onderzoek met een iets grotere groep mensen gaat in 2019 van start. Als de uitkomsten goed zijn, volgt een test met 700 gebruikers en als dat allemaal nog steeds goed gaat, komt de kunstalvleesklier daarna zo snel mogelijk op de markt.

Maak de kunstalvleesklier mogelijk!