De kunstalvleesklier

Niet meer prikken en spuiten en toch diabetes onder controle houden. Dat kan in de nabije toekomst waarschijnlijk met een kunstmatige alvleesklier. Dit apparaatje regelt de afgifte van de hormonen insuline en glucagon net zoals de alvleesklier dat bij mensen zonder diabetes doet. Maar wanneer komt de kunstalvleesklier?

Mensen met diabetes type 1 hebben dagelijks een grote zorg om hun bloedsuiker binnen gezonde waarden te houden. De insulinepomp kan die zorg inmiddels een stukje kleiner maken, maar bij veel mensen komen hypers en hypo’s nog steeds voor. De kunstalvleesklier moet uitkomst bieden.

Zo werkt het

De kunstalvleesklier koppelt een pomp aan een continue glucosemeter. Die meet voortdurend wat de suikerwaarde is. Hij stuurt de pomp aan om de juiste hoeveelheid insuline en glucagon af te geven. Dit zijn de twee hormonen die een gezonde alvleesklier maakt: insuline om de bloedsuiker te verlagen en glucagon om de bloedsuiker te verhogen.

Veelbelovend onderzoek

Wereldwijd doen wetenschappers onderzoek naar de kunstalvleesklier. Sommige onderzoekers testen een kunstalvleesklier met beide hormonen, andere testen een apparaatje met alleen insuline. De meeste resultaten zijn veelbelovend: deelnemers hebben gemiddeld lagere bloedsuikers en minder hypo’s dan mensen die handmatig meten en spuiten. 

Nederlands ontwerp

In Nederland werkt het bedrijf Inreda Diabetic aan de kunstalvleesklier- met insuline en glucagon - samen met het AMC in Amsterdam. Het is inmiddels een handzaam en goed werkend apparaatje geworden, zo blijkt uit de eerste testen met proefpersonen. In oktober 2016 ontving Inreda goedkeuring voor het eerste deel van de CE-markering.  Voor het behalen van het tweede deel moet Inreda de bruikbaarheid testen, technische testen uitvoeren en klinische studies doen met patiënten. De eerste test is al achter de rug en de resultaten zijn veelbelovend. Het volgende en wellicht laatste klinisch onderzoek met patiënten staat gepland voor 2019, als er genoeg geld voor is. Als de uitkomsten goed zijn, dan komt de kunstalvleesklier daarna zo snel mogelijk op de markt.

Andere ‘slimme’ apparaatjes

De ontwikkeling van de kunstalvleesklier gaat snel, maar de komende twee jaar is het apparaat nog niet op de markt te verwachten. Op dit moment zijn er wel andere ‘slimme’ apparaatjes op de markt voor het regelen van de bloedsuiker. Die stoppen automatisch de afgifte van insuline bij een lage bloedsuiker. Dat is nog geen kunstalvleesklier, maar het helpt wel om hypo’s te voorkomen.

Maak de kunstalvleesklier mogelijk!