12 OKT. 2020

Hoewel flash glucosemonitoring inmiddels breed wordt vergoed, geldt dat nog niet voor een realtime continue glucosemeter. Daarom strijden Loes en Orietta van de initiatiefgroep Sensorvergoeding nog steeds voor een bredere vergoeding van sensortechnologie.

Sinds een paar jaar worden continue glucosemeters (rt-CGM, realtime continue glucose monitoring) vergoed voor bepaalde groepen mensen met diabetes. Maar voor veel mensen niet, terwijl ze er wel baat bij kunnen hebben. Zoals Orietta Koster het verwoordt: 'ik zit nu continu in spanning: mag ik hem ook na m'n zwangerschap blijven gebruiken, mag ik een normaal leven leiden?'

Zorginstituut Nederland (ZIN) wees er onlangs op dat zorg pas wordt vergoed als de effectiviteit ervan voldoende is bewezen: dus iemands gezondheid of kwaliteit van leven moet met een rt-CGM aantoonbaar verbeteren. ZIN vindt dat er op dit moment nog onvoldoende bewijs uit onderzoek is voor een brede vergoeding van rt-CGM.

CGM verbetert bloedsuikerregulatie

Studieresultaten uit het buitenland zijn daar vaak wel aanleiding voor een bredere vergoeding. Een rt-CGM leidt bijvoorbeeld tot 30 procent minder nachtelijke hypo’s. Rt-CGM in combinatie met closed loop-technologie kan het verschil maken tussen het wel of niet halen van iemands behandeldoelen, zoals een goede bloedsuikerregulatie. Ook zijn er studies die aantonen dat een rt-CGM minder stress oplevert en het aantal complicaties en ziekmeldingen bij mensen met diabetes type 1 afneemt.

Groot verschil tussen CGM en FGM

Flash en continue glucosemonitoring lijken technologisch gezien op elkaar. Maar in tegenstelling tot een FGM geeft een CGM een alarmsignaal bij afwijkende waarden, bijvoorbeeld ’s nachts tijdens de slaap. Dat betekent nog meer voordeel ten opzichte van flash glucosemeting: betere hypo- of hyperbestrijding, minder zorgen en stress, minder kans op complicaties en dus een betere kwaliteit van leven.

Initiatiefgroep Sensorvergoeding in Diabetes TV

Het Diabetes Fonds steunt de initiatiefgroep Sensorvergoeding in hun pleidooi dat iedereen met diabetes zonder zorgen over vergoeding de vrije keus moet hebben om te kiezen voor rt-CGM of FGM, in overleg met de behandelaar.