16 SEP. 2015

Hanneke Dessing, directeur Diabetes Fonds, reageert vandaag in de Trouw op de prijs van frisdrank en water. 

Frisdrank houdt de gemoederen flink bezig. Bewijzen over ongezonde effecten stapelen zich op, organisaties spreken zich resoluut uit tegen frisdrank. En dan komt opeens de overheid met een maatregel die juist een gezond alternatief, bronwater, duurder maakt! Onbegrijpelijk en kortzichtig, maar vooral een gemiste kans!

Het bewijs tegen suikers uit frisdranken en andere voedingsmiddelen stapelt zich op. Het was al bekend dat het risico op diabetes type 2 aanzienlijk wordt vergroot door suikerhoudende dranken. Nu blijkt dat suikerconsumptie bij kinderen met een genetische aanleg ook eerder diabetes type 1 ontwikkelen, meldt ander onderzoek in de VS. En dan laten we de wake-up calls over het effect op onze tanden, cholesterol en gewicht nog even achterwege. Coca Cola probeert nu haar hachje te redden. Zij steekt anderhalf miljoen dollar in onderzoek om te bewijzen dat mensen te weinig bewegen. Natuurlijk is beweging belangrijk. Maar om één blikje frisdrank met suiker te verbranden moet je minstens 20 minuten hardlopen. Hoe haalbaar is dat voor de gemiddelde mens?

Acties tegen suikerhoudende drank

Gelukkig zetten ook partijen in binnen- en buitenland acties op om mensen bewust te maken van verborgen suikers. Zo startte tv-kok Jamie Oliver in Engeland een campagne tegen het gebruik van toegevoegde suikers, Jamie’s Sugar Rush. Zijn missie: hogere belasting op suikerhoudende dranken. Ook gingen Europese cardiologen op de barricaden tegen frisdrank, die zij noemen als oorzaak van duizenden doden door diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. In Nederland voert Stichting Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) campagne om kinderen en jongeren meer water te laten drinken. Ook voert het Diabetes Fonds campagne om het aantal suikerklontjes in frisdrank onder de aandacht te brengen van een breder publiek. Diabetes is al volksziekte nummer 1, die positie hoeft niet nog eens verstevigd te worden. Water is het beste alternatief voor frisdrank maar ook voor vruchtensap. Want voor veel mensen is dat een verrassing: een glas appelsap bevat vrijwel evenveel suiker als een glas gewone cola.

Nederland volgt advies WHO, maar toch niet

De WHO heeft eerder dit jaar de nieuwe richtlijnen gepubliceerd voor de inname van suikers. Zij beveelt aan om dagelijks niet meer dan 10 procent van je energie uit suiker te halen, dit zijn ongeveer twee glazen frisdrank. Dit advies moet volgens de WHO leiden tot minder mensen met diabetes. De aankondiging van de overheid op Prinsjesdag om de prijs van zowel frisdrank als sappen te verhogen, is dan ook een stap in de goede richting. Het is goed dat suikerhoudende drank duurder wordt. Maar te gek voor woorden dat juist een gezond alternatief, bronwater, óók duurder wordt. Het wordt zelfs gelijk getrokken met de hogere belasting op cola en andere softdrinks. Bronwater zou juist goedkoper moeten worden, zodat de makkelijke keuze ook de gezonde keuze is. Het bruist in de samenleving om bedrijven, die suikerhoudende drankjes produceren, aan te pakken. Zo kunnen we samen aan een gezonde omgeving werken, want daar heeft iedereen recht op.