Hoeveel suiker zit er in brood?

Bakkerij met verschillende soorten brood
Karolina Szczur / Unsplash.com

Sommige soorten brood die je in de supermarkt of bij de bakker kunt kopen bevatten suiker. Hoeveel suiker zit er in jouw favoriete brood? Bekijk en/of download dan de onderstaande suikerlijst brood.

Suikerlijst brood

ProductPer portieKoolhydratenSuikersEnergie
Beschuit, volkoren1 stuk (= 10 g)6,9 g1,2 g39 kcal
Beschuit, wit1 stuk (= 10 g)7,6 g1,2 g41 kcal
Ciabatta, wit1 stuk (= 50 g)24,4 g1,1 g127 kcal
Cracker1 stuk (= 10 g)7 g0,5 g47 kcal
Cracker, volkoren1 stuk (= 10 g)7 g0,7 g38 kcal
Croissant1 stuk (= 40 g)16,9 g1,4 g157 kcal
Krentenbol1 bol (= 50 g)25,4 g10,8 g134 kcal
KrentenbroodZelf gesneden plak (= 40 g)21,3 g9,5 g109 kcal
Krentenbrood, met spijsZelf gesneden plak (= 40 g)20,6 g11 g121 kcal
Maïsbrood1 snee (= 35 g)15,5 g0,9 g92 kcal
Naanbrood1 stuk (= 135 g)62 g4,5 g354 kcal
Pitabroodje, wit1 stuk (= 45 g)22,5 g1,1 g110 kcal
Roggebrood1 plak (= 25 g)9,1 g1,9 g49 kcal
RozijnenbroodZelf gesneden plak (= 40 g)20,9 g9,7 g109 kcal
Rozijnenbrood, met spijsZelf gesneden plak (= 40 g)20,4 g11,1 g121 kcal
Speltbrood1 snee (= 35 g)15 g0,7 g83 kcal
Stokbrood, volkoren1 hele (= 300 g)117 g5,7 g702 kcal
Stokbrood, wit1 hele (= 300 g)160,2 g8,7 g807 kcal
Tijgerbrood, bruin1 snee (= 35 g)15,4 g0,7 g83 kcal
Tijgerbrood, wit1 snee (= 35 g)14,5 g0,8 g75 kcal
Turks brood, tarwe1 stuk (= 50 g)24,6 g1,1 g125 kcal
Volkorenbrood, fijn1 snee (= 35 g)13,8 g0,7 g82 kcal
Volkorenbrood, grof1 snee (= 35 g)13,5 g0,6 g82 kcal
Zuurdesembrood, volkoren1 snee (= 35 g)14,2 g0,7 g82 kcal

Deze lijst geeft verschillende voorbeelden. Zo krijg je een idee van hoeveel suiker ergens in zit. Let op: fabrikanten veranderen soms een recept. Bekijk daarom altijd zelf het etiket van een product. Dan weet je zeker wat je eet.

Download hier de suikerlijst brood

Suiker in brood

Vaak wordt er suiker aan het brood toegevoegd als voeding voor de gist. Suiker wordt daarom ook wel een ‘broodverbetermiddel’ genoemd.

Suikers kunnen verschillende functies hebben bij de bereiding van brood. Zo is er de belangrijke rol bij de voeding van gist, waardoor het brood sneller rijst. Ook speelt suiker een rol in het optreden van de Maillard-reactie, waardoor de korst van het brood een mooie bruine kleur krijgt.

Lees ook: Waarom zit er suiker in brood?