Waarom zit er suiker in vleeswaren?

Waarom zit er suiker in vleeswaren?
Daisy Komen / daisykomen.com

Wie aan vlees denkt, denkt niet meteen aan suiker. Dat is logisch, want vlees bevat van zichzelf geen koolhydraten. Alle suiker in vleeswaren wordt door de fabrikant toegevoegd. Dit gebeurt om verschillende redenen.

Smaakversterker

Suiker geeft smaak aan het vlees. Mensen hebben een aangeboren voorkeur voor zoet en vinden een product daardoor vaak lekkerder als er zoet in zit. Fabrikanten kunnen suiker ook gebruiken om de natuurlijke smaken van het product zelf te versterken of om een minder gewenste smaak te maskeren.

Uitstraling

Sommige soorten vleeswaren, zoals katenspek, hebben een donker randje dat er verleidelijk uitziet en karamelachtig smaakt. Dit zoete korstje ontstaat door suiker te verhitten.

Leestip: Waarom zit overal suiker in?

Fermenteren

Aan een aantal vleeswaren, zoals salami of chorizo, ​​wordt suiker toegevoegd om ze te laten fermenteren. Dit is een proces waarbij bacteriën, gisten of schimmels bepaalde stoffen omzetten waardoor het vlees de gewenste smaak, kleur of geur krijgt. Het vlees blijft er ook langer houdbaar door.

Volume

Soms wordt er water toegevoegd aan vlees om het meer volume te geven. Omdat water weinig smaak heeft, zijn extra smaakmiddelen nodig om het product lekker te maken. Dit kan suiker zijn, maar ook zout of andere (kunstmatige) aroma’s.

Leestip: Boodschappen doen? Pas je lijstje aan!

Om hoeveel suiker gaat het eigenlijk?

Vleeswaren bevatten uiteraard niet zoveel suiker als koek, snoep en frisdrank. Zelden bevatten vleeswaren meer dan 4 gram suiker (1 suikerklontje) per 100 gram. Toch is het goed om op de hoogte te zijn van de suikers in vleeswaren, zeker als je bewust suiker wil minderen.

Soort vleeswaarSuiker per 100 gram
Kalkoenfilet3,2 gram
Gebraden gehakt2 gram
Filet americain1,3 gram
Varkensfricandeau1,3 gram
Kipfilet1 gram
Salami0,8 gram
Ontbijtspek (gegrild)0,5 gram

Bron: NEVO-online versie 2016/5.0, RIVM, Bitlhoven

Suiker leren herkennen?

Suiker zit in allerlei producten 'verstopt'. Ook in voedingsmiddelen waarvan je het niet zo snel verwacht, zoals vleeswaren. Wil je leren hoe je suiker kunt herkennen en dus makkelijker kunt vermijden? Schrijf je in voor onze maandelijkse minder-suiker-nieuwsbrief. Leerzaam, handig en leuk!

Doe mee met de Nationale Suiker Challenge!

7 dagen eten en drinken zonder toegevoegde suikers: dat is de Nationale Suiker Challenge. Meedoen is leuk, lekker en goed voor je gezondheid. Schrijf je gratis in en krijg ook de smaak te pakken!

Groente en fruit in de vorm van een ijsco