Krijg je van suiker diabetes?

Van suiker krijg je niet zomaar diabetes. Door andere oorzaken gaat er in het lichaam wat mis. Toch kan suiker wel degelijk bijdragen aan de ontwikkeling van diabetes type 2. Te veel suiker kan namelijk leiden tot overgewicht. En als je overgewicht hebt, loop je een groter risico op diabetes type 2.

Waarom 'suikerziekte'?

Omdat het een ziekte is waarbij de bloedsuiker uit evenwicht is, wordt diabetes vaak aangeduid met de term ‘suikerziekte’. Dit begrip zorgt zo nu en dan voor verwarring en onjuiste conclusies. Het is bijvoorbeeld niet zo dat mensen met diabetes geen suiker mogen eten.

Meer lezen: Wat is suiker?

Als je diabetes hebt, kan je lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer goed reguleren. Je lichaam gebruikt het hormoon insuline om de bloedsuiker in balans te houden. Insuline wordt aangemaakt in je alvleesklier.

Diabetes type 1 en diabetes type 2

Er zijn verschillende soorten diabetes, waarvan diabetes type 1 en diabetes type 2 de bekendste zijn. De verschillende soorten diabetes lijken op elkaar, maar zijn heel verschillend. In de onderstaande video kun je zien wat de verschillen zijn tussen type 1 en type 2.

Diabetes type 1

Het lichaam van mensen met diabetes type 1 maakt geen insuline meer aan. Dit komt doordat het afweersysteem per ongeluk de cellen die insuline aanmaken vernielt. Diabetes type 1 wordt daarom ook wel een auto-immuunziekte genoemd.

Mensen met diabetes type 1 moeten een paar keer per dag insuline spuiten, of een insulinepomp dragen. Diabetes type 1 kun je op ieder moment in je leven krijgen en is niet gerelateerd aan een slechte leefstijl.

Diabetes type 2

Bij diabetes type 2 maakt de alvleesklier te weinig insuline aan om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Bovendien reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Dit noem je ongevoeligheid voor insuline.

Mensen met diabetes type 2 krijgen meestal medicijnen, voedings- en bewegingsadviezen. Soms moet iemand ook insuline spuiten.  

Relatie tussen suiker en diabetes type 2

Waar de oorzaak van diabetes type 1 niet gerelateerd is aan suikerrijke voeding, kan diabetes type 2 dit wel zijn. Wie veel producten eet of drinkt met toegevoegde suikers vergroot namelijk de kans op overgewicht. Overgewicht vergroot de kans op diabetes type 2.

Ook komt uit onderzoek naar voren dat het drinken van suikerrijke dranken het risico op diabetes type 2 met 20% kan vergroten. Dit begint al bij één blikje frisdrank per dag.

Leestip: Wat doet frisdrank met je lichaam?

Weinig beweging, een oudere leeftijd en erfelijke aanleg verhogen tevens het risico op diabetes type 2.

Circa helft van de Nederlanders heeft overgewicht

De helft van de Nederlanders heeft overgewicht. Dit betekent dat bijna 7 miljoen mensen meer wegen dan gezond voor ze is. Op dit moment telt Nederland ruim 1 miljoen mensen met diabetes type 2. Hier komen er elke week maar liefst 1.100 mensen bij.

We krijgen veel toegevoegde suikers binnen

Wekelijks consumeren volwassen Nederlanders 99 suikerklontjes aan toegevoegde suikers, dat is 20 kilo suiker per jaar aan toegevoegde suikers. En dat terwijl toegevoegde suikers voornamelijk in producten zitten die we niet nodig hebben om gezond te blijven. Als je deze producten vaak eet, krijg je naast veel suikers mogelijk ook te veel calorieën en te weinig gezonde voedingsstoffen binnen. Hierdoor loop je meer kans op overgewicht en daarmee diabetes type 2.

Nederlanders eten daarnaast ook te weinig gezonde producten die we wel nodig hebben voor onze gezondheid. Denk aan groenten, fruit, volkoren graanproducten en peulvruchten.

Verborgen suikers

Alle toegevoegde suikers vermijden is soms lastig met moeilijk leesbare etiketten en misleidende reclames. Zo zijn er bijvoorbeeld meer dan 50 schuilnamen voor suiker. Daarnaast zit suiker in veel producten 'verstopt'. Wist je bijvoorbeeld dat een glas appelsap vaak meer suikerklontjes bevat dan een glas cola? En dat er in woksauzen, satésaus en kant-en-klare vruchtenyoghurt en zuiveldrankjes vaak heel veel suiker zit? Maar denk ook eens aan producten waarvan je het minder verwacht, zoals sauzen en smaakmakers.

Moeten we dan helemaal stoppen met suiker?

Suiker is niet per definitie slecht voor je. Je hebt suiker zelfs nodig om te kunnen denken en bewegen. Het gaat vooral om het teveel aan suiker uit producten die daarnaast geen andere nuttige voedingsstoffen bevatten. Hiermee krijg je al snel te veel calorieën binnen en verhoog je het risico op overgewicht en daarmee diabetes type 2.

Te veel suiker, en dan met name uit frisdranken en vruchtensappen, kan leiden tot de aanmaak van vetten in je lever. Ook wordt de aanmaak van buikvet en vetten in het bloed gestimuleerd. Hierdoor kan je lichaam minder gevoelig worden voor insuline, wat weer kan leiden tot diabetes type 2.

Doe mee met de Nationale Suiker Challenge

Schrijf je gratis in en ontvang direct inspiratie om lekker en gezond te leven zonder toegevoegde suikers.

Schrijf je gratis in en ontvang direct inspiratie om lekker en gezond te leven zonder toegevoegde suikers.

Doe mee met de Nationale Suiker Challenge

Schrijf je gratis in en ontvang direct inspiratie om lekker en gezond te leven zonder toegevoegde suikers.

Schrijf je gratis in en ontvang direct inspiratie om lekker en gezond te leven zonder toegevoegde suikers.

Foto: Thanatip S. / Shutterstock.com