Ook jij kan diabetes krijgen

Jaarlijks krijgen ruim 60.000 mensen in Nederland te horen dat ze diabetes hebben. Dit zijn maar liefst 166 diagnoses per dag. Diabetes kan iedereen overkomen. Ook jou.

Diabetes type 1

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem in je lichaam zich vergist. Normaal ruimt je afweersysteem alleen ziektes op. Maar bij sommige mensen vernielt het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken. Dan heb je diabetes type 1. Meer dan 100.000 mensen in Nederland hebben deze vorm van diabetes.

Het is nog niet bekend waardoor diabetes type 1 ontstaat. Wat we wel weten is dat het begint met aanleg voor diabetes type 1, ook zonder diabetes in de familie. Vervolgens raakt het afweersysteem uit evenwicht, waardoor het de cellen aanvalt die insuline maken. Zowel jonge kinderen, (jong)volwassenen en ouderen kunnen van de ene op de andere dag diabetes type 1 krijgen.

Diabetes type 2

Wekelijks krijgen meer dan 1.000 mensen in Nederland de diagnose diabetes type 2. Bij deze vorm van diabetes reageert je lichaam niet meer goed op insuline. Eerst maakt je lichaam nog wel extra insuline aan, maar na een tijdje steeds minder. Diabetes type 2 betekent daarom dat je altijd alert moet zijn op wat je eet en drinkt. Ook kan het zijn dat iemand insuline moet inspuiten en medicijnen moet gebruiken om de bloedsuikerspiegel te reguleren.

Overgewicht, weinig lichaamsbeweging, ongezond eten, roken, ouder worden en erfelijkheid kunnen een oorzaak zijn van diabetes type 2. Wil je weten hoe groot jouw risico op deze vorm van diabetes is?

Doe de risicotest

Meer vormen van diabetes

Naast diabetes type 1 en diabetes type 2 zijn er meer vormen van diabetes, zoals MODY, LADA, MIDD en zwangerschapsdiabetes. Kijk voor meer informatie over de verschillende vormen op onze overzichtspagina.

Steun diabetesonderzoek

Je kunt ieder moment van de dag te maken krijgen met diabetes. Van diabetes type 1 is de oorzaak nog onbekend. En zelfs bij een deel van de mensen met diabetes type 2 zijn de oorzaken onduidelijk en niet te relateren aan bijvoorbeeld leeftijd of gewicht. Daarom steunt het Diabetes Fonds ook onderzoek naar het ontstaan van diabetes, zodat we deze ziekte niet alleen beter kunnen begrijpen, maar ook beter kunnen voorkomen, behandelen en genezen.

Om onderzoek te kunnen blijven financieren, is jouw hulp hard nodig. Steun ons zodat we diabetes kunnen voorkomen, behandelen en uiteindelijk genezen.

Jouw bijdrage heeft zin

Maak meer onderzoek naar diabetes mogelijk.

Maak meer onderzoek naar diabetes mogelijk.