Foto: twee onderzoekers werken samen

Diabetes is nu nog niet te genezen, maar in de toekomst hopelijk wel. Het Diabetes Fonds doet daar alles aan, door onderzoek te betalen. Er zijn al belangrijke stappen gezet waardoor diabetes steeds beter te behandelen is, en genezing dichterbij komt.

Onderzoek naar betere behandelingen en genezing is mogelijk dankzij de inzet van donateurs en vrijwilligers van het Diabetes Fonds, die geld voor onderzoek geven en inzamelen.

We willen allemaal dat er betere behandelingen komen voor diabetes, en genezing. Daarvoor moeten we eerst alles van diabetes weten. Daarom doen universiteiten veel onderzoek, met geld van het Diabetes Fonds. Waarom krijgt de één zomaar diabetes, en de ander niet? Hoe begint het precies in het lichaam, en hoe gaat dat verder?

Minder complicaties

Diabetes beschadigt het hele lichaam, ook al zie je dat niet aan de buitenkant. Daarom gebeurt er veel onderzoek naar manieren om bloedvaten te verbeteren, en om schade aan zenuwen tegen te gaan. Zodat de akelige ‘complicaties’ aan ogen, hart, nieren en voeten verbeteren of weg blijven.

Betere bloedsuikers

 Je bloedsuiker mag niet te hoog en niet te laag zijn, anders raakt je lichaam beschadigd. Bij diabetes doet je lichaam dat niet meer vanzelf. Je moet voortaan zelf je bloedsuiker regelen, bijvoorbeeld met pillen, of met insuline spuiten. Maar je krijgt zelf je bloedsuiker nooit helemaal goed genoeg.

Het Diabetes Fonds investeert daarom mee in een kunstalvleesklier die de bloedsuiker helemaal automatisch regelt. Het apparaat bestaat al en houdt de bloedsuiker bijna even goed als het lichaam zelf. Maar voordat veel mensen hem mogen gebruiken, is eerst nog meer onderzoek nodig.

Het lichaam repareren

Sommige mensen met diabetes zouden veel hebben aan nieuwe cellen die insuline maken, omdat hun lichaam die stof zelf niet meer maakt. Insuline is nodig om de bloedsuiker te regelen.

Daarom betaalt het Diabetes Fonds mee aan onderzoek naar nieuwe cellen. Daarbij veranderen onderzoekers stamcellen in cellen die insuline maken, en plaatsen ze dan in het lichaam van de patiënt. Daardoor kan het lichaam weer zelf de bloedsuiker regelen.

Genezing

Door belangrijke ontdekkingen, ook van Nederlandse onderzoekers, begrijpen we steeds beter hoe diabetes in elkaar zit. Bij een deel van de mensen met diabetes speelt het eigen afweersysteem een grote rol. Onderzoekers zijn hard op weg om dat afweersysteem bij te sturen, om deze vorm van diabetes te voorkomen of deels te genezen.

Geef voor onderzoek naar genezing

Diabetes genezen: de droom die we werkelijkheid willen maken.

Diabetes genezen: de droom die we werkelijkheid willen maken.

Foto: Minerva Studio / Shutterstock.com