Kunstal­vleesklier geeft vrijheid terug

Vijftien jaar geleden bedacht Robin Koops aan de keukentafel de kunstalvleesklier, een apparaat dat mensen met diabetes kan bevrijden van al het prikken, rekenen en spuiten. Om het apparaat beschikbaar te maken, moeten nog enkele stappen worden gezet.

Maak de kunstalvleesklier mogelijk

In de jaren negentig zette de diagnose diabetes type 1 het leven van Robin Koops op zijn kop. ‘De dagelijkse ellende van prikken, rekenen en spuiten went nooit’, zegt Robin. ‘ En hoe goed je ook je best doet, je doet het eigenlijk nooit goed genoeg.’ Dan is er ook nog de angst voor complicaties. ‘Ze noemen diabetes niet voor niets een sluipmoordenaar.’

Maar de nuchtere werktuigbouwkundige uit Twente ging niet bij de pakken neerzitten. ‘Als ik een probleem zie, dan ga ik op zoek naar een oplossing. Ik wilde een apparaat bedenken dat de bloedsuiker voor je regelt, zodat je niet meer de hele dag aan je diabetes hoeft te denken.’

Zelf eerste proefpersoon

In zijn werkruimte in Goor wijst Robin naar twee grote lompe kasten: ‘Daar begon het mee, in 2004.’ Deze eerste versie sleutelde hij in zijn schuurtje in elkaar met twee vrienden. ‘De eerste proefpersoon was ik zelf’, kijkt Robin terug. ‘Heel provisorisch, ik kon er de kamer niet eens mee uit, maar het wérkte wel.’ 

Ze gingen door. De eerste test met een draagbaar apparaat vergeet Robin nooit. Ook die versie pronkt nog als een nostalgische herinnering op de plank, een kastje in flink schoudertasformaat.

Doneer en steun Robin

Automatisch met insuline en glucagon

De medische wereld was eerst terughoudend, men kon het eigenlijk niet geloven. Maar de aanhouder wint en de artsen gingen geleidelijk om. Robin houdt in zijn hand een klein kastje: ‘Dit is ‘m nu geworden.’ Het apparaatje, een soort dikke insulinepomp, draag je aan een broekriem. Hij is met dunne infuusslangetjes verbonden aan je buik en draadloos met twee sensoren, waarmee hij continu de bloedsuiker meet. 

Wat het apparaat uniek maakt: hij dient insuline én glucagon toe, stuurt dus zowel te hoge als te lage bloedsuikerwaardes bij. Helemaal automatisch. En het allermooiste, de vinding maakt gebruik van een zelflerend algoritme en stelt zich zo precies in naar de persoon die hem draagt. Daardoor is hij voor iedereen geschikt.

kunstalvleesklier

Weer normaal leven

Er zijn al een aantal tests met proefpersonen uitgevoerd. De reacties van de proefpersonen waren unaniem enthousiast. Ze wilden de kunstalvleesklier eigenlijk niet meer teruggeven. Een veelgehoorde alleszeggende reactie is dat ze hiermee hun vrijheid weer terug hebben.

Tijdens de laatste studie in 2015 droeg Robin het systeem enkele weken. 'Toen besefte ik: ik ben op dit moment misschien de eerste en enige in de wereld die z’n ziekte echt helemaal onder controle heeft. Zolang ik dit apparaat draag, kan ik op een normale manier oud worden. Ik wilde hem toen eigenlijk niet meer afdoen.’ Hij krijgt er nog steeds een brok van in de keel.

Áls ik de kunstalvleesklier draag, leid ik weer een normaal leven

Robin werd zelf ook nog extra verrast: ‘Bij mij verdwenen ook klachten waarvan ik me niet eens bewust was dat ik ze had. Ik voelde me opeens veel fitter. Als je bioritme goed is dan voel je je gewoon beter.’

Doe een gift

Wanneer is hij er?

Inmiddels werkt Robin met een heel team aan de kunstalvleesklier. Alles moet nu verder uitvoerig worden getest en gecertificeerd, dat kost veel tijd en geld.

Robin: ‘Wekelijks krijg ik berichten van mensen met wie het niet goed gaat, en die zo graag een kunstalvleesklier willen. Maar ik kan ze die nu nog niet geven. Alles staat op de rit maar er is nog geld nodig om het uit te voeren. Vooral voor een aantal grotere studies met proefpersonen.’

In de afgelopen vijftien jaar zijn de regels ook strenger geworden. ‘Zo streng dat als ik nu moet stoppen, dit apparaat er voorlopig niet komt.’ 

Het laatste zetje: met jouw hulp

Deze kunstalvleesklier moet er gewoon komen. Hiermee kunnen honderdduizenden mensen die dagelijks prikken en spuiten hun vrijheid weer terugkrijgen. Ook het enorme aantal complicaties neemt dan sterk af, doordat hun waardes veel stabieler blijven.

Jouw steun is hard nodig om deze geweldige Nederlandse uitvinding zo snel mogelijk te realiseren. Help mee om Milan, Ellen, Anton en hun lotgenoten hun vrijheid weer terug te geven! 

Maak de kunstalvleesklier mogelijk!