19 NOV. 2018

Het Diabetes Fonds start vandaag met de Nationale Suiker Challenge: een week lang eten en drinken zonder toegevoegde suikers. 30.000 mensen hebben zich ingeschreven en gaan de uitdaging aan.

Het doel van de campagne is mensen bewust te maken van hun suikerinname en hulp te bieden bij het maken van de gezonde keuze. Volgens Algemeen Directeur Hanneke Dessing is dit hard nodig: “Gemiddeld krijgen we 1,5 tot 2 keer meer suiker binnen dan goed voor ons is. Vaak zonder dat we het in de gaten hebben, door toegevoegde suikers in producten.”

Magazine met gezonde alternatieven

“Met de Nationale Suiker Challenge willen we de deelnemers bewust maken van die verborgen verleiders én laten zien dat er gezonde alternatieven zijn”, vervolgt Dessing. Deelnemers ontvangen het digitale Suiker Challenge Magazine met informatie, tips en 21 heerlijke recepten zonder toegevoegde suikers. Daarnaast krijgen ze gedurende de week steun en inspiratie per e-mail.

Persoonlijke ondersteuning

Ook is er tijdens de challenge de mogelijkheid om via Facebook en Instagram vragen te stellen aan diëtist Kim Brouwers: “Aan de hand van persoonlijke vraag-antwoord-sessies geven we tips hoe je, óók als je moe bent of geen zin hebt om te koken, toch een verantwoorde maaltijd kunt eten. Het is even omschakelen, koken zonder pakjes en zakjes met onbewerkte producten. Maar wij laten zien dat dat niet moeilijk hoeft te zijn.”

Suiker en diabetes type 2

De Nationale Suiker Challenge is de eerste van een reeks challenges die passen in het doel van het Diabetes Fonds om mensen gezonder te laten leven. Op dit moment heeft de helft van de volwassenen in Nederland overgewicht en daarmee een verhoogde kans op diabetes type 2. Meer dan 1 miljoen Nederlanders hebben deze vorm van diabetes en daar komen er per week minimaal 1.000 bij. Dat heeft een grote persoonlijke en maatschappelijke impact. Dessing: “Door gezonder te eten met minder toegevoegde suikers kunnen we samen die explosieve groei een halt toeroepen.”

De Nationale Suiker Challenge loopt tot en met zondag 25 november 2018.