26 APR 2018

De voedingsindustrie doet te weinig om de suikerinname van de Nederlandse consument terug te dringen. Dit blijkt uit berekeningen van het RIVM.

114 gram suiker per dag

De gemiddelde Nederlander krijgt elke dag zo’n 114 gram suiker binnen. Dit is ruim boven de aanbevelingen. Via frisdranken, melkproducten en banket- en zoetwaren krijgen we de meeste suikers binnen.

Volgens het RIVM gaat het verlagen van het suikergehalte in dit soort producten te langzaam, het Akkoord Verbetering Productsamenstelling heeft weinig effect op de suikerconsumptie. Met de huidige afspraken wordt de suikerinname met slechts 2 gram beperkt.

‘Dat moet je de industrie vragen’

Waarom er weinig schot in de zaak zit, weet het RIVM niet. “Dat moet je aan de industrie vragen”, verklaart Matthijs van den Berg, hoofd Voeding, Preventie en Zorg van het RIVM tegenover het NRC. Volgens hem is er veel meer nodig om de suikerinname van de consument écht te verlagen. Zelfs als in meer producten 10 procent extra verlaging wordt gehaald, dan zouden we slechts 9 gram minder suiker binnen krijgen.

Daarom luidt het advies om te komen tot een nieuw systeem van productverbetering, met per voedingsmiddelengroep samenhangende criteria voor zout, verzadigd vet, calorieën, vezels en suiker. Hierbij is het volgens het RIVM van belang dat de criteria door de overheid worden vastgesteld en regelmatig worden aangescherpt.

Naast het aanpassen van de samenstelling van voedingsmiddelen, blijft het belangrijk een gezondere voedselkeuze te maken.

Overgewicht en diabetes type 2

Op dit moment heeft de helft van de volwassenen in Nederland overgewicht en daarmee een verhoogd risico op diabetes type 2. Meer dan 1 miljoen mensen hebben deze vorm van diabetes en dit aantal groeit met 1.000 per week.

Diabetes Fonds directeur Hanneke Dessing: “Het zijn maatschappelijke problemen waarvan we allemaal weten dat het voor een belangrijk deel aan de samenstelling van onze voeding ligt. En toch lukt het niet om het tij te keren.” Het Diabetes Fonds pleit daarom al langer voor minder toegevoegde suikers in levensmiddelen, met de Suiker Terugroepactie als actuele campagne.

Op maandag 11 juni organiseert het Diabetes Fonds een bijeenkomst waarop het in gesprek gaat met diverse partijen uit de voedingsindustrie om in versneld tempo tot minder suiker in producten te komen. De resultaten van de campagne en de conclusies van het RIVM zullen dan ook uitvoerig aan bod komen.

Suiker Terugroepactie

Wij gaan voor minder toegevoegde suikers in onze voeding, en daarom zijn we de Suiker Terugroepactie gestart. En het mooie is: jij kunt meedoen! Selecteer een product met onnodig veel suikers op onze website en deel ‘m op Facebook. Zo kunnen we de industrie oproepen om minder suiker in ons eten en drinken te stoppen!

Suiker Terugroepactie

Wij gaan voor minder toegevoegde suikers in onze voeding, en daarom zijn we de Suiker Terugroepactie gestart. En het mooie is: jij kunt meedoen! Selecteer een product met onnodig veel suikers op onze website en deel ‘m op Facebook. Zo kunnen we de industrie oproepen om minder suiker in ons eten en drinken te stoppen!