19 JAN. 2018

De prijzen van ongezonde suikerrijke producten als snoep en ijs zijn het afgelopen jaar opnieuw gedaald, terwijl de prijs van verse groenten en fruit is gestegen. Dit blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum in samenwerking met het CBS.

Water sneller duur dan frisdrank

Uit cijfers blijkt dat veel gezonde producten de afgelopen tien jaar fors duurder zijn geworden. Niet alleen groenten en fruit, maar ook verse vis, brood, zuivel en eieren stegen in prijs. De prijzen van suiker, snoep en roomijs gingen echter omlaag.

Ook gezonde dranken als mineraalwater, koffie en thee werden duurder. Halfvolle en magere melk kenden een prijsstijging van maar liefst 60 procent in de afgelopen tien jaar. De frisdrankprijs steeg daarentegen met slechts 21 procent.

Gezonde keuze niet makkelijk

“De gezonde keuze is voor de consument al niet makkelijk”, stelt Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds. “En deze prijsstijgingen maken de gezonde keuze er niet bepaald makkelijker op.”

Het CBS stelt dat Nederlanders per persoon ongeveer 6,50 euro per dag uitgeven aan eten en drinken. Dessing: “Het mag niet zo zijn dat mensen die gezond willen leven straks duurder uit zijn dan mensen die kiezen voor ongezonde voeding.”

‘Onbegrijpelijk én onaanvaardbaar’

Om overgewicht en de groei van diabetes type 2 tegen te gaan zijn volgens Dessing versnelde maatregelen van retailers en fabrikanten nodig en daarom luidt ze de noodklok. “Het is onbegrijpelijk én onaanvaardbaar dat groenten, fruit en water sneller in prijs stijgen dan frisdrank en snoep. De industrie heeft de maatschappelijke verantwoordelijkheid om ons eten en drinken gezond en betaalbaar te maken voor de consument. Dat begint bij het omlaag brengen van het suikergehalte in producten.”