30 AUG. 2017

Het aanbod in de supermarkt bestaat voor 70% uit sterk bewerkte voedingsmiddelen. Dit blijkt uit onderzoek van Foodwatch.

Foodwatch hield een steekproef bij drie supermarkten en onderzocht 651 voedingsmiddelen. De producten werden naar de mate van bewerking ingedeeld in 4 categorieën, volgens een door de Wereldgezondheidsorganisatie gebruikte systematiek: 'vers onbewerkt of licht bewerkt voedsel', 'bewerkte ingrediënten', 'bewerkt voedsel' en 'sterk bewerkt voedsel'. 

Sterk bewerkte voedingsmiddelen

70% van de onderzochte producten behoort volgens Foodwatch tot de categorie ‘sterk bewerkt voedsel’. Voorbeelden hiervan zijn frisdrank, chips, koek en snoep. Aan 'sterk bewerkt voedsel' is vaak veel suiker toegevoegd. Volgens Foodwatch is aan 76% van deze producten suiker toegevoegd.

Ongezond

Sterk bewerkte voedingsmiddelen zijn vaak erg ongezond. Ze missen belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en vezels en bevatten te veel suiker, vet en zout. Doordat je van deze producten al snel te veel suikers en daardoor te veel energie binnen kunt krijgen, dragen ze bij aan een grotere kans op het ontstaan van diabetes type 2.

Het Voedingscentrum zegt hierover: “Het is vaak zo bedacht dat we er makkelijk te veel van eten: het is gemaksvoedsel, je hoeft zowat alleen maar de verpakking open te maken om het op te eten. Ook worden dit soort producten verkocht in een aantrekkelijke verpakking, zijn ze overal te krijgen en zorgt slimme marketing ervoor dat we er al gauw te veel van eten.”

'Abnormale omgeving'

“Dik worden is geen abnormale reactie op een normale omgeving, maar een normale reactie op een abnormale omgeving”, stelt hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell. Het Diabetes Fonds vindt dat deze abnormale omgeving moet veranderen in een omgeving waarin de gezonde keuze de makkelijke keuze is.

Minder bewerkt

Alle bewerkte ingrediënten of voedingsmiddelen helemaal vermijden is onmogelijk en ook niet nodig. Een goede basis voor een gezonder voedingspatroon is kiezen voor minder bewerkte producten en vooral zelf koken met verse producten.