Dit doet te veel suiker met je lichaam

Suiker is lekker zoet, en daardoor eet je er al gauw te veel van. Ook zit suiker in veel producten verstopt. Voor je het weet krijg je iedere dag onbewust te veel suiker binnen en dat is niet goed voor je gezondheid. Te veel suiker kan namelijk leiden tot de onderstaande klachen.

1. Darmklachten

Teveel suiker kan een negatief effect hebben op je darmen. Vooral een teveel aan fructose (fruitsuiker) kan leiden tot darmklachten als buikpijn, een opgeblazen gevoel en diarree. Fructose vind je voornamelijk in ongezonde producten als frisdrank, vruchtensap, koek en snoep.

2. Vermoeidheid

Als je veel suiker binnenkrijgt kun je last krijgen van vermoeidheid. In pure kristalssuiker zitten namelijk geen voedingsstoffen, alleen energie. Als je veel suikerrijke producten neemt en te weinig kiest voor gezonde voeding, dan krijg je een tekort aan vezels, vitamines en mineralen. Hierdoor kun je last krijgen van vermoeidheid.

3. Overgewicht

Te veel suiker kan zorgen voor overgewicht. Als je veel frisdrank of snoep eet krijg je veel calorieën binnen. En krijg je meer calorieën binnen dan je verbruikt, dan heb je een grotere kans om zwaarder te worden. Suiker die niet door je lichaam wordt gebruikt wordt namelijk opgeslagen als vet.

4. Diabetes type 2

Suiker kan leiden tot overgewicht, en overgewicht vergroot je kans op diabetes type 2. Vooral met frisdrank is het belangrijk om goed op te letten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een blikje frisdrank per dag je risico op diabetes type 2 met maar liefst 20% verhoogt. Ook is aangetoond dat het vervangen van dranken met toegevoegd suiker door dranken zonder suiker kan leiden tot een afname in gewicht.

5. Tandbederf

Te veel suiker is niet goed voor je tanden. Als je iedere dag veel snoep en frisdrank neemt, heb je een grotere kans op gaatjes en tanderosie. Bacteriën in je mond zetten suiker namelijk om in zuur. Dit zuur lost het tandglazuur van je gebit op, waardoor gaatjes kunnen ontstaan. Om tandbederf te voorkomen is het belangrijk om zo min mogelijk toegevoegde suikers te consumeren.

Ontdek wat een week zonder suiker met je doet

Naast darmklachten, vermoeidheid, overgewicht, diabetes type 2 en tandbederf kan te veel suiker ook leiden tot hoofdpijn, leververvetting en een overbelaste alvleesklier. Door mee te doen aan de Nationale Suiker Challenge 2021 kun je zelf ervaren wat een week zonder suiker met je lichaam doet. Schrijf je gratis in en kick af!

Inschrijven