Man voelt zich slecht door suiker

Suiker is niet slecht voor je. Je hebt suiker nodig om te kunnen denken en bewegen. Te veel suiker kan wel slecht voor je zijn. Dit kan leiden tot lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid of darmproblemen.

Suiker is geen gif

De stof suiker is van zichzelf niet schadelijk voor je lichaam. Suiker is geen gif, zoals door veel mensen onterecht wordt gesteld. Volledig suikervrij leven kan bijvoorbeeld niet. Voeding die je nodig hebt om gezond te blijven, zoals groente en fruit, bevatten namelijk suiker. Dit zijn suikers die van nature aanwezig zijn in de producten.

Klachten door toegevoegde suikers

Het zijn voornamelijk de toegevoegde suikers die voor problemen kunnen zorgen. Krijg je te veel van deze toegevoegde suikers binnen, dan kun je darmproblemen krijgen. Producten met veel toegevoegde suikers, zoals frisdrank, vruchtensap, koek en snoep bevatten namelijk vaak veel fructose. Als je te veel fructose binnen krijgt kun je diarree, buikpijn en een opgeblazen gevoel ervaren.

Ook kan te veel suiker zorgen voor tandbederf, hoofdpijn en vermoeidheid.

Meer lezen: Wat doet suiker met je lichaam?

Word je dik van suiker?

Suiker is op zichzelf geen dikmaker. Krijg je er te veel van binnen dan vergroot je de kans op overgewicht. Door suikerrijke producten als frisdrank, vruchtensap, koek en snoep krijg je veel calorieën binnen. En krijg je langere tijd flink meer calorieën binnen dan je verbruikt, dan heb je een grote kans om zwaarder te worden.

Het is daarom aan te raden om gevarieerd te eten. Balans is hierbij belangrijk. Veel suikers die we in Nederland binnen krijgen, komen uit extra’s zoals koek, snoep, gebak en frisdrank. Dit zijn juist de producten die je lichaam niet nodig heeft.

Meer lezen: Kun je overgevoelig zijn voor suiker?

Foto: G-stockstudio / Shutterstock.com