Waarom zit er suiker in vleeswaren?

Wie aan vlees denkt, denkt niet meteen aan suiker. Dat is logisch, want vlees bevat van zichzelf geen koolhydraten. Alle suiker in vleeswaren wordt door de fabrikant toegevoegd. Dit gebeurt om verschillende redenen.

Smaakversterker

Suiker geeft smaak aan het vlees. Mensen hebben een aangeboren voorkeur voor zoet en vinden een product daardoor vaak lekkerder als er zoet in zit. Fabrikanten kunnen suiker ook gebruiken om de natuurlijke smaken van het product zelf te versterken of om een minder gewenste smaak te maskeren.

Uitstraling

Sommige soorten vleeswaren, zoals katenspek, hebben een donker randje dat er verleidelijk uitziet en karamelachtig smaakt. Dit zoete korstje ontstaat door suiker te verhitten.

Leestip: Waarom zit overal suiker in?

Fermenteren

Aan een aantal vleeswaren, zoals salami of chorizo, ​​wordt suiker toegevoegd om ze te laten fermenteren. Dit is een proces waarbij bacteriën, gisten of schimmels bepaalde stoffen omzetten waardoor het vlees de gewenste smaak, kleur of geur krijgt. Het vlees blijft er ook langer houdbaar door.

Volume

Soms wordt er water toegevoegd aan vlees om het meer volume te geven. Omdat water weinig smaak heeft, zijn extra smaakmiddelen nodig om het product lekker te maken. Dit kan suiker zijn, maar ook zout of andere (kunstmatige) aroma’s.

Leestip: Boodschappen doen? Pas je lijstje aan!

Om hoeveel suiker gaat het eigenlijk?

Vleeswaren bevatten uiteraard niet zoveel suiker als koek, snoep en frisdrank. Zelden bevatten vleeswaren meer dan 4 gram suiker (1 suikerklontje) per 100 gram. Toch is het goed om op de hoogte te zijn van de suikers in vleeswaren, zeker als je bewust suiker wil minderen.

Soort vleeswaar Suiker per 100 gram
Kalkoenfilet 3,2 gram
Gebraden gehakt 2 gram
Filet americain 1,3 gram
Varkensfricandeau 1,3 gram
Kipfilet 1 gram
Salami 0,8 gram
Ontbijtspek (gegrild) 0,5 gram

Bron: NEVO-online versie 2016/5.0, RIVM, Bitlhoven

Suiker leren herkennen?

Suiker zit in allerlei producten 'verstopt'. Ook in voedingsmiddelen waarvan je het niet zo snel verwacht, zoals vleeswaren. Wil je leren hoe je suiker kunt herkennen en dus makkelijker kunt vermijden? Schrijf je in voor onze maandelijkse minder-suiker-nieuwsbrief. Leerzaam, handig en leuk!

Foto: Daisy Komen / daisykomen.com