Diabetes Fonds minder suiker

Het Diabetes Fonds maakt zich sterk voor gezondere bewerkte voedingsmiddelen. En dat is hard nodig, want deze voedingsmiddelen bevatten onnodig veel zout, verzadigd vet en suiker. Uiteraard heeft suiker onze specifieke aandacht. Want maar liefst 80% van de Nederlanders krijgt dagelijks 1,5 tot 2 keer te veel suiker binnen.

30 kilo vrije suikers per jaar

In Nederland eten we dagelijks gemiddeld 122 gram aan suikers. Dat komt neer op ongeveer 44 kilo suiker per jaar. Ongeveer 30 kilo hiervan bestaat uit vrije suikers (20 klontjes per dag), en dat zijn de suikers die we eigenlijk niet nodig hebben.

Leestip: Hoeveel suiker mag je per dag?

Consumeer niet te veel vrije suikers

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) doet namelijk de aanbeveling om per dag niet meer dan 12,5 (vrouwen) of 15 suikerklontjes (mannen) aan vrije suikers te consumeren. Dit om gezondheidsklachten te voorkomen.

Te veel suiker geeft grotere kans op gezondheidsklachten

Nee, suiker is niet per definitie gezond of ongezond. Je hebt immers suiker nodig om te kunnen denken en bewegen. Te veel suiker kan echter leiden tot lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid, tandbederf en darmklachten.

Daarnaast heeft iemand die veel suiker binnenkrijgt een grotere kans op overgewicht. Overgewicht geeft weer een grotere kans op diabetes type 2. Ook toont onderzoek aan dat het drinken van suikerrijke dranken het risico op diabetes type 2 met maar liefst 20% kan vergroten. Dit begint al bij één blikje suikerhoudende frisdrank per dag.

Leestip: Zo kun je diabetes herkennen

Onbewust krijgen we te veel suiker binnen

In Nederland heeft de helft van de volwassenen overgewicht. De suiker in ons eten en drinken heeft hier een belangrijk aandeel in. Het probleem is dat we een behoorlijk deel van deze suikers vaak onbewust binnenkrijgen. Wist jij bijvoorbeeld dat een glas appelsap vaak net zoveel suikerklontjes bevat als een glas cola? En dat een plak ontbijtkoek voor meer dan 30% uit suiker bestaat?

Het Diabetes Fonds gaat voor de gezonde keuze

Verborgen suikers, verwarrende etiketten, misleiding, verleiding: de gezonde keuze is niet vanzelfsprekend. Wij willen de gezonde keuze makkelijk maken voor iedereen. En daarom maken we ons sterk voor minder suiker in bewerkte voedingsmiddelen.

Zo zijn we met ons speerpunt Gezonder Leven zijn we actief op tal van fronten. Van (online) voorlichting, grote landelijke campagnes als de Suiker Afkickkliniek en gesprekken met voedselproducten tot aan de lobby in Den Haag.

31.000 petities voor minder suiker

'Halve maatregelen', onze meest recente campagne, resulteerde in ruim 31.000 ondertekende petities voor minder suiker die door directeur Hanneke Dessing werden aangeboden bij de politiek in Den Haag. Ook werd naar aanleiding van de campagne een nieuwe samenwerkingsovereenkomst gesloten met diverse partijen uit de voedselindustrie.

Bovendien mochten we aanschuiven bij staatsecretaris Paul Blokhuis (VWS) om een bijdrage te leveren aan het Nationaal Preventieakkoord.

Intensief samenwerken

Wist je trouwens dat we intensief samenwerken met de Hartstichting, de Nierstichting, de Consumentenbond en vele andere partijen? Zo zijn we lid van de Samenwerkende GezondsheidsFondsen (SGF) en onderdeel van de Alliantie Stop kindermarketing.

Akkoord Verbetering Productsamenstelling

De eerste stap naar minder suiker in ons eten en drinken is gezet in 2014. Destijds heeft toenmalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het Akkoord Verbetering Productsamenstelling gesloten met de voedingsmiddelenproducenten.

Het doel van het Akkoord is om voor 2020 de hoeveelheid zout, verzadigd vet en calorieën (suiker en vet) in bewerkte voedingsmiddelen te verminderen.

We zitten nooit stil

Ondanks het Akkoord maken we ons zorgen over de ambities en het tempo van de deelplannen die zijn afgesproken. Verschillende consumenten- en gezondheidsorganisaties concluderen dat de ambities van het Akkoord niet worden waargemaakt met de huidige werkwijze. We houden de ontwikkelingen continu in de gaten en ondernemen doelgericht actie wanneer nodig.

Wij willen de groei van diabetes type 2 stoppen

En dat is niet voor niets. Meer dan 1,1 miljoen Nederlanders hebben op dit moment diabetes type 2, en daar komen er elke week ruim 1.000 bij. Onderzoekers van het Erasmus MC berekenden dat 1 op de 3 van de huidige Nederlandse volwassenen uiteindelijk diabetes type 2 krijgt. Het Diabetes Fonds wil deze explosieve groei stoppen door de gezonde keuze makkelijk te maken voor iedereen.

Heb je vragen over dit onderwerp? Of specifiek over ons speerpunt Gezonder Leven? Neem gerust contact met ons op.