wat doet suiker met je hersenen

Suiker zorgt ervoor dat je kunt bewegen en denken. Via het maagdarmkanaal komt suiker in je bloed. Vervolgens wordt het afgegeven aan je spieren en hersenen. We weten dat te veel suiker niet goed is voor ons lichaam. Maar wat doet suiker eigenlijk met je hersenen?

Suiker zorgt ervoor dat de hersenen dopamine afgeven. Dopamine is een stof die je een gevoel van beloning geeft. En omdat het beloningscentrum in je hersenen wordt geactiveerd, ontstaat al gauw de behoefte aan nog meer suiker.

Is suiker verslavend?

Nee, van een verslaving aan de stof suiker kunnen we niet spreken. Want waar je bij het afkicken van een alcohol- of rookverslaving onthoudingsverschijnselen kunt krijgen, is dit bij suiker niet het geval. Ook heb je van de stof suiker niet steeds meer nodig om hetzelfde fijne gevoel te ervaren. Dit is bij drugs bijvoorbeeld wel het geval.

Leestip: Is suiker slecht voor je?

Toch is de term ‘suikerverslaving’ een veel gehoord en besproken begrip. En dat is niet vreemd, omdat het eten van zoetigheid ons een prettig gevoel geeft. Hierdoor willen we er steeds meer van eten. In een omgeving waarin zoete producten in overvloed worden aangeboden is het lastig om hier weerstand aan te bieden. Zeker als we last hebben van stress.

Er zijn bovendien veel overeenkomsten tussen de reacties die drugs en suiker in ons brein oproepen. Echter, onderzoeker Han de Jong van de Universiteit Utrecht stelt dat drugs na een tijd het beloningssysteem in de hersenen echt veranderen. Iets dat suiker volgens De Jong niet kan.

Het brein en de controle over eetlust

Calorierijk eten zoals suikerrijk eten kan ervoor zorgen dat je meer gaat eten. De controle over je eetlust wordt voor een belangrijk deel geregeld in de hypothalamus, een bepaald gebied in je hersenen. Eet je elke dag veel zoete producten en daarmee calorieën, dan kan dit leiden tot een ontstekingsreactie in de hypothalamus. Hierdoor kunnen bepaalde cellen, die normaliter de eetlust remmen, verloren gaan.

Leestip: Wat doet suiker met je lichaam?

Is suiker slecht voor je hersenen?

Of suiker daadwerkelijk slecht is voor de gezondheid van je hersenen, kan niemand nog met 100% zekerheid stellen. Wel hebben onderzoekers van de Boston University recent een verband gevonden tussen het drinken van suikerrijke dranken en een snellere veroudering van de hersenen.

Meer weten over de effecten van suiker op je lichaam? Bekijk onze Minder Suiker Facebookpagina voor tips en schrijf je in voor onze Lekker Minder Suiker nieuwsbrief.

Foto: Daisy Komen / daisykomen.com