Arts legt uit wat suiker met je lichaam doet

Suiker bestaat uit fructose en glucose, deze stoffen worden verwerkt door je lichaam. Fructose wordt verwerkt door je lever en glucose wordt opgenomen in je bloed. Daarna zorgt het hormoon insuline er voor dat de glucose in je weefsels terecht komt als brandstof voor je lichaam.

Suiker niet ongezond, te veel suiker wel

Suiker is niet per definitie ongezond. Het is een belangrijke energiebron voor je lichaam die er voor zorgt dat je kunt denken en bewegen. Maar als je te veel suiker binnen krijgt, dan kan dit wel schadelijk zijn voor je gezondheid. De onderstaande video laat zien wat het effect van suiker op je lichaam kan zijn.

Suiker, overgewicht en diabetes type 2

Te veel suiker, en daarmee te veel fructose, kan leiden tot de aanmaak van vetten in je lever een toename van buikvet en vetten in je bloed. Te veel suiker betekent te veel energie, wat wordt opgeslagen als vet. Dit kan leiden tot overgewicht, waardoor je lichaam minder gevoelig wordt voor insuline. Dit vergroot weer de kans op diabetes type 2.

Lees meer: Wat is suiker?

Het effect van suiker op je hersenen

Suiker zorgt voor de afgifte van de stof dopamine. Daarmee wordt het beloningscentrum in je hersenen geactiveerd. Hierdoor krijg je een prettig gevoel wat onbewust het eten van zoetigheid stimuleert. Niet zo vreemd dus dat veel mensen denken dat ze verslaafd zijn aan suiker.

Meer lezen: Wat doet suiker met je hersenen?

Suiker kan slecht zijn voor je gebit

Te veel suiker is niet goed voor je gebit. Bacteriën in je mond zetten suikers om in zuren die je tandglazuur kunnen aantasten. Krijgt je gebit dagelijks vaak zuren te verwerken, dan heeft het onvoldoende tijd om goed te kunnen herstellen. Hierdoor kunnen gaatjes ontstaan.

Om tandbederf te voorkomen, kun je beter niet meer dan 4 tot 7 keer per dag iets met suiker eten of drinken. Dus niet meer dan 4 tussendoortjes buiten je ontbijt, lunch en avondeten om.

Meer lezen: Wat doet suiker met je tanden?

Tekort aan voedingstoffen door suiker

In pure kristalsuiker zit alleen energie, geen andere voedingsstoffen. Als je veel suikerrijke producten zoals koek, snoep en frisdrank eet en te weinig gezonde voeding als groente en fruit, dan kan het zijn dat je een tekort krijgt aan vezels, vitamines en mineralen. Hierdoor kun je vermoeid raken of hoofdpijn krijgen.

Ook kunnen mensen die te veel suiker binnen krijgen te maken krijgen met darmklachten, zoals diarree.

Meer lezen: Wat doet suiker met je darmen?

Kan ik dan beter helemaal geen suiker eten?

Nee, want je lichaam heeft suiker nodig als energiebron. Deze energie kun je het best halen uit van suikers die van nature aanwezig zijn in groente, fruit en zuivelproducten als melk- en yoghurt. De suikers in producten als frisdrank, vruchtensap, koek en snoep heeft je lichaam niet nodig. Dit zijn suikers die door de fabrikant zijn toegevoegd.

Wil je graag minderen met suiker?

Krijg je te veel suiker binnen en vind je het moeilijk om zoete verleidingen met veel toegevoegde suikers te weerstaan? Volg ons op Facebook en Instagram voor tips, inspiratie en gezonde recepten. Liever een maandelijkse nieuwsbrief met minder-suiker-adviezen en -recepten ontvangen kan natuurlijk ook! Schrijf je hieronder in.

Foto: Frank Emous / femous.nl