wat is fructose

Fructose is een enkelvoudige koolhydraat (monosaccharide), we noemen dit 'suikers'. Fructose komt onder andere voor in fruit en wordt ook wel vruchtensuiker of fruitsuiker genoemd. Voedselfabrikanten gebruiken het als zoetstof in bijvoorbeeld koek, snoep en frisdrank.

Fructose en glucose

De meeste suikers bestaan uit fructose en glucose of een combinatie ervan. Tafelsuiker bestaat bijvoorbeeld voor de helft uit fructose en voor de helft uit glucose. Er is geen verschil in voedingswaarde van deze suikers. Dus: in een gram fructose zitten evenveel kilocalorieën (kcal) als in een gram glucose, namelijk 4 kcal.

Leestip: Wat is glucose?

Er zijn wel verschillen tussen fructose en glucose. Fructose is bijvoorbeeld twee keer zo zoet als glucose. Daardoor is er minder van nodig om een product zoeter te maken. Ook wordt fructose langzamer door je lichaam verwerkt. 

Fructose en darmklachten

Fructose kan bij sommige mensen leiden tot darmklachten zoals diarree, buikpijn en/of een opgeblazen gevoel. Diverse vruchtensappen, frisdranken, koek, snoep en kant-en-klaar-sauzen bevatten relatief veel fructose. Heb je last van darmklachten dan kan het helpen om niet te veel van dit soort voedingsmiddelen te eten of drinken.

Leestip: Wat doet suiker met je darmen?

Waar zit fructose in?

Fruit en groente

Fructose komt van nature voor in groente en fruit. Dat er fructose in groente en fruit zit wil niet zeggen dat je deze voedingsmiddelen moet vermijden. Groente en fruit zijn gezond vanwege de vitamines, mineralen en vezels die ze bevatten. Ze staan niet voor niets in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Het advies luidt: eet dagelijks twee stuks fruit en 250 gram groenten. Door groente en fruit te eten krijg je niet snel teveel fructose binnen. 

Bewerkte voedingsmiddelen

Maar fructose komt dus ook voor als zoetstof verschillende bewerkte voedingsmiddelen. Niet alleen in zoete snacks als chocolade en drop, maar ook in broodbeleg als jam en allerlei soorten hagelslag. Daarnaast komt fructose voor in zoete melkproducten zoals pudding en vruchtenyoghurt, maar ook in sauzen als tomatenketchup en curry.

Leestip: Waarom zit overal suiker in?

Natuurlijk is er niets mis met wat lekker zoets op z'n tijd. Maar probeer een goede balans te vinden en vermijd bewerkte producten zoveel mogelijk. Want de bewering dat fructose in bewerkte producten beter is dan gewone suiker, klopt niet. Uit onderzoek blijkt dat fructose niet goed is voor de vetstofwisseling.

Fructose herkennen

Het is moelijk om het fructosegehalte in voedingsmiddelen te achterhalen. Suiker zijn mono- en disachariden. Fructose is een monosacharide. Toch wordt fructose vaak niet op deze manier aangeduid op etiketten. Fabrikanten hebben het meestal over ‘Waarvan suikers’: dit is het totaal aan mono- en disachariden in het product. 

Leestip: Hoe lees je een etiket?

Meer weten over suiker?

Wil je meer weten over suiker in bewerkte voedingsmiddelen? En wil je tips over hoe je deze toevoegede suikers kunt herkennen en vermijden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief Lekker Minder Suiker en ontvang maandelijks lekkere recepten en handige info.

Doe mee met de Nationale Suiker Challenge

Schrijf je gratis in en ontvang direct inspiratie om lekker en gezond te leven zonder toegevoegde suikers.

Schrijf je gratis in en ontvang direct inspiratie om lekker en gezond te leven zonder toegevoegde suikers.

Doe mee met de Nationale Suiker Challenge

Schrijf je gratis in en ontvang direct inspiratie om lekker en gezond te leven zonder toegevoegde suikers.

Schrijf je gratis in en ontvang direct inspiratie om lekker en gezond te leven zonder toegevoegde suikers.