verschil snelle en langzame koolhydraten

Snelle en langzame suikers worden vaak in één adem genoemd met snelle en langzame koolhydraten. Toch zijn ze niet hetzelfde. Ja, suikers zijn koolhydraten, maar een koolhydraat is niet altijd een suiker. Een koolhydraat kan immers ook een zetmeel zijn.

Je darmen zetten koolhydraten om in glucose. Glucose komt in het bloed als bloedsuiker, dit is de brandstof voor je lichaam. Je lichaam zet sommige koolhydraten sneller om in bloedsuiker dan andere. Daarom spreken velen van ‘snelle’ koolhydraten ten opzichte van ‘langzame’ of ‘trage’ koolhydraten.

Leestip: Wat doet suiker met je darmen?

Wat zijn langzame koolhydraten?

Langzame koolhydraten worden door je lichaam trager verteerd dan snelle koolhydraten. Langzame koolhydraten hebben lange ketens van moleculen. Je spijsvertering deelt deze ketens op in kortere stukken en uiteindelijk in losse glucosemoleculen. Hoe langer de ketens, hoe meer tijd je lichaam nodig heeft om deze om te zetten in energie.

Ook vezels zorgen ervoor dat koolhydraten langzamer worden opgenomen. Het voordeel van langzame koolhydraten is dat je lichaam er energie uithaalt en geleidelijker vrijgeeft. Je krijgt dus minder hoge pieken in je bloedsuiker.

Leestip: Wat doet suiker met je lichaam?

Voedingsmiddelen die trage koolhydraten bevatten, bevatten doorgaans veel vezels. Voorbeelden van producten met langzame suikers zijn volkorenbrood, volkorenpasta, haver, peulvruchten en zilvervliesrijst.

Wat zijn snelle koolhydraten?

Snelle koolhydraten vind je vooral als suiker in snoep, koek en frisdrank. Maar ook in honing, ijs en producten met witmeel zoals witte pasta, witte rijst en witbrood.

Snelle koolhydraten worden snel opgenomen in je bloed. Hierdoor krijg je hoge pieken in je bloedsuiker, wat kan zorgen voor een kortstondige energieboost. Na deze boost kan de bloedsuiker ook weer snel dalen, waardoor je je vermoeid of minder geconcentreerd kan voelen.

Let op: twee verschillende producten kunnen dezelfde hoeveelheid koolhydraten bevatten, maar kunnen met een verschillend tempo in je bloed komen. Dit heeft te maken met de zogeheten ‘glycemische respons’ van het product.

Glycemische index

Als maat voor de glycemsiche respons die een voedingsmiddel veroorzaakt, gebruikt men de ‘glycemische index’. De glycemische index geeft een inschatting voor de snelheid waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt wanneer je koolhydraten uit dit voedingsmiddel binnenkrijgt.

Voedingsmiddelen met een lage glycemische index zorgen voor een tragere, meer geleidelijke stijging van de bloedsuikerspiegel dan producten met een hogere glycemische index.

Glycemische lading

Toch hangt de bloedsuikerpiek na een maaltijd niet alleen af van welke soort, maar ook van hoeveel koolhydraten je eet. Daarom wordt naast de glycemische index nog een begrip gebruikt: de ‘glycemische lading’. Bij de glycemische lading wordt zowel rekening gehouden met de hoeveelheid koolhydraten in een product als hoeveel iemand van een product eet.

Meer weten over koolhydraten en suiker?

Door meer te weten te komen over koolhydraten en suiker kun je alerter worden en bewust minderen met suiker. Heldere informatie lees je in onze brochure 'Wijzer over...' die je hieronder gratis kunt downloaden!

Wijzer over suiker

Heldere adviezen over koolhydraten, suiker, zoetstoffen, vetten, eiwitten en zout.