10 JUN. 2015

Gunstige bijwerkingen hebben medicijnen niet vaak. Maar van sommige diabetesmedicijnen vallen mensen af. Onderzoekster Liselotte van Bloemendaal van het Diabetescentrum van VUmc kwam erachter hoe dit werkt.

Zij presenteerde haar ontdekking gisteren, 9 juni, op een groot internationaal diabetescongres. Van het medicijn – afgeleid van het menselijke hormoon GLP-1 - was al bekend dat mensen die het gebruiken gemiddeld vijf procent afvallen. Van Bloemendaal wilde weten of het medicijn de reactie van de hersenen op eten beïnvloedt.

Minder trek

Ze liet proefpersonen chocolademelk drinken met of zonder een GLP-1-achtige stof. Ondertussen keek ze via een MRI-scan naar de hersengebieden voor beloning. Die scans lieten zien dat de eetlust afnam en het gevoel van verzading toenam.

Hormonen in het brein

Daarna mochten de deelnemers lunch nemen. Wie chocolademelk met de GLP-1-achtige stof had gedronken, at die dag duidelijk minder van het buffet. ‘Wanneer je eet, komen er verschillende hormonen vrij, waaronder GLP-1. Die komen in het bloed terecht en geven het brein informatie over de voedingsstatus, om zo de eetlust te regelen’, vertelt Van Bloemendaal.

Veelbelovend

De GLP-1-achtige stof in diabetesmedicijnen zorgt dus eerder voor een verzadigd gevoel. Dat voorkomt dat je nog meer eet. De resultaten van haar onderzoek zijn veelbelovend voor mensen met overgewicht en diabetes. Niet alleen om diabetes te behandelen, maar ook om af te vallen.