13 MRT. 2015

Amerikaanse onderzoekers ontdekten een stof die insulineproducerende cellen laat delen, waardoor die zich vermenigvuldigen. Dit zou een oplossing bieden voor patiënten met diabetes, die te weinig cellen hebben om genoeg insuline te maken.

In de alvleesklier zitten cellen die insuline maken. Bij diabetes type 1 zijn deze cellen grotendeels uitgeschakeld door het afweersysteem. Maar ook bij diabetes type 2 is soms het aantal cellen gehalveerd. Wetenschappers willen heel graag insulineproducerende cellen uit zichzelf laten delen. Dat zou het cellentekort oplossen.

Cellen delen

De onderzoekers gingen aan de slag met de natuurlijke stof harmine. Ze brachten een beperkt aantal menselijke insulineproducerende cellen in bij muizen met diabetes. Vervolgens kregen de muizen harmine toegediend. De menselijke cellen gingen zich daardoor delen! Het werden er genoeg om de bloedsuiker van de muizen onder controle te houden.

Volgende stap

De onderzoekers benadrukken dat ze er nog niet zijn. De volgende stap is dat ze harmine zo aanpassen dat het alleen werkt op de insulineproducerende cellen. Nu reageren bijvoorbeeld ook de hersenen op de stof, en dat is niet de bedoeling.

En vervolgens zijn we er nog steeds niet helemaal... Er is bijvoorbeeld voor genezing van diabetes type 1 nog meer nodig : het afweersysteem moet de nieuwe cellen met rust laten. Daar werkt onderzoeker Bart Roep hard aan

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.