19 MEI 2015

Cellen die bij gezonde mensen insuline maken, kunnen bij mensen met diabetes type 2 overgaan op de productie van het hormoon glucagon. Het team van onderzoeker prof. dr. Eelco de Koning publiceert hierover in het wetenschappelijke tijdschrift Diabetes.

Bij gezonde mensen zorgen de hormonen insuline en glucagon samen voor een stabiele bloedsuiker. Insuline laat de hoeveelheid glucose in het bloed dalen, glucagon kan het laten stijgen. Glucagon wordt net als insuline in de alvleesklier geproduceerd. Maar dat zijn normaal gesproken heel verschillende cellen.

Nieuwe functie

Wetenschappers wisten al jaren dat het aantal insulineproducerende cellen afneemt bij diabetes type 2. Tegelijk gaan de glucagonproducerende cellen meer glucagon maken. Nu blijkt dat maar een deel van de verklaring te zijn voor de verstoorde suikerhuishouding. De insulineproducerende cellen kunnen namelijk ook van functie veranderen. Die cellen maken zowel insuline als glucagon.

Glucagon en insuline

Maar het was tot nu toe onbekend of dit ook echt in het lichaam gebeurt. Daarom onderzochten Eelco de Koning en zijn collega’s de alvleesklieren van menselijke donoren en van proefdieren met en zonder diabetes. Ze keken hoeveel cellen behalve insuline ook glucagon maakten. Dat aantal bleek acht keer zo hoog bij mensen en dieren met diabetes.

Kennis voor nieuwe behandelingen

Door al die cellen die iets anders doen dan ze oorspronkelijk deden, neemt de hoeveelheid goed werkende insulineproducerende cellen af. Nieuwe behandelingen moeten volgens de onderzoekers dan ook voorkomen dat de insulineproducerende cellen glucagon gaan maken.