31 AUG. 2016

Amerikaanse onderzoekers toonden aan dat antibiotica een twee keer zo hoog risico geeft op diabetes type 1. Doordat de darmflora verandert. De resultaten zijn gepubliceerd in Nature Microbiology. 

We wisten al uit eerder onderzoek dat een veranderde darmflora een hoger risico geeft op diabetes type 1. Nu hebben onderzoekers voor het eerst aangetoond dat antibiotica de darmflora kunnen veranderen en dat er dus een link is tussen deze medicijnen en de ontwikkeling van diabetes type 1.

Vorming afweersysteem op jonge leeftijd

De afgelopen decennia is het gebruik van antibiotica bij kinderen toegenomen. Juist op jonge leeftijd wordt het afweersysteem gevormd. Het gemiddelde Amerikaanse kind heeft voor zijn tiende levensjaar al 10 antibioticakuren gevolgd. Ook is diabetes type 1 in diezelfde tijd verdubbeld. Amerikaanse onderzoekers wilden onderzoeken of er een link is.

Extra gevoelig

Om te achterhalen wat het effect is, hebben de onderzoekers jonge muizen die extra gevoelig zijn voor het ontwikkelen van diabetes type 1 antibiotica toegediend. De muizen kregen na de antibiotica twee keer zo vaak diabetes. Ook hadden ze minder beschermende afweercellen.

We zijn er nog niet

Maar het is niet zo simpel en mensen moeten vooral niet stoppen met antibiotica. Dat is zelfs erg gevaarlijk, want voordat we antibiotica hadden, overleden veel meer kinderen aan allerlei ziektes. Daarnaast is het onderzoek gedaan met muizen en die resultaten gelden niet zomaar ook voor mensen.

Ook zijn er meerdere factoren die meespelen bij het ontstaan van diabetes type 1. Naast de rol van je darmflora moet je namelijk ook aanleg voor diabetes type 1 hebben. De onderzoekers gaan dit verder onderzoeken bij mensen. Ze willen de resultaten gebruiken voor een behandeling om diabetes type 1 te voorkomen bij mensen die hier gevoelig voor zijn.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.