16 NOV. 2015

Dat diabetes een groot probleem is, en nog groter wordt, werd vorige week door de International Diabetes Federation nogmaals bevestigd. 

Op woensdag meldden onderzoekers uit Rotterdam dat Nederland daar helaas geen uitzondering op is, want 1 op de 3 Nederlanders krijgt volgens dat onderzoek diabetes. Niet vreemd dus dat op donderdag een groep internationale experts pleitte voor een suikertax. Een gezond leven vergt immers een gezonde samenleving waarin de gezonde keuze de makkelijke keuze moet zijn. De overheid is hier zeker aan zet; des te teleurstellender was het om op vrijdag in het belastingplan 2016 te lezen dat de belasting op water wordt gelijk getrokken met de belasting op frisdrank. Een omgekeerde suikertax.

Mocht het belastingplan 2016 wat te zwaar leesvoer zijn geweest dan was Metro misschien een lichter alternatief. Metro had op vrijdag een hele bijlage aan diabetes gewijd. Elk artikel liet weer een andere kant van diabetes zien. Vrijdagmiddag haakte Gordon in op één aspect: voeding. Met zijn kookboek wil hij ons allemaal laten minderen met suiker en zo te behoeden voor diabetes type 2. Tot nu toe luistert Gordon beter naar de internationale experts dan de Nederlandse overheid…

Voor wie gewend is de zaterdag te beginnen met koffie en de kranten, was het afgelopen zaterdag helemaal smullen. Zeker omdat de Gezondheidsraad ons de week ervoor al had aangeraden vooral gefilterde koffie (zonder suiker!) te drinken. Onder het genot van dit levenselixer kon allereerst De Telegraaf doorgenomen worden. Daarin een vlammend betoog van Henk Jan Aanstoot om het onderzoek naar ‘jeugddiabetes’ toch nog eens goed opnieuw te bekijken. De kop was wellicht wat vergaand maar duidelijk is wel dat we nu met heel andere ogen naar diabetes type 1 moeten kijken dan voorheen.. Zo lang diabetes type 1 als één ziekte wordt gezien, zal het kind toch regelmatig met het badwater weg gegooid worden. Goede zorg en goed onderzoek vergen maatwerk. De kop in De Telegraaf staat uiteindelijk dus helemaal niet zo ver van het artikel dat nu.nl op diezelfde dag publiceerde: ‘genezing diabetes type 1 komt dichterbij’. Enig optimistisch realisme lijkt dus op zijn plaats.

Het NRC bood zaterdag een prima excuus voor een tweede bak koffie met een artikel over de kosten van de gezondheidzorg. Zeker relevant voor diabetes. Want als de wetenschappers gelijk hebben zullen de nieuwe middelen veel vaker voor kleine sub-groepen werkzaam zijn en niet meer voor de grote groep van 1 miljoen diabetes patiënten. De tijd van ‘blockbuster drugs’ is voorbij. Maar hoe gaan we om met de kosten van maatwerk? Als maatwerk leidt tot een betere behandeling, wat mag dat dan kosten? Het artikel maakte wederom duidelijk dat dit ethisch een moeilijk debat is, maar dat het uit de weg gaan van dit debat nog veel minder verantwoord is.

’s Avonds op de bank voor de TV toch nog een laatste diabetes uiting. Een oproep van het Diabetes Fonds om samen te werken aan oplossingen voor diabetes. Wetende dat alle mensen en organisaties die de afgelopen week voor dit diabetes nieuws hebben gezorgd, elkaar komende week weer tegen komen, in het lab, op een congres, in de kliniek, kon ik mijn diabetesweek dan toch met een gerust hart afsluiten. Samenwerken, dat is het sleutelwoord. Daar staan we voor als Diabetes Fonds.

Dries Hettinga, Hoofd Kennis en Informatie & Adjunct-directeur