18 JAN. 2016

Engelse en Italiaanse wetenschappers hebben een nieuwe behandeling bedacht die insulineproducerende cellen beschermt. De eerste resultaten laten zien dat hun idee kan werken. De behandeling maakt gebruik van eigen cellen en materiaal van een donor.

De nieuwe behandeling lijkt op het eerste gezicht op eilandjestransplantatie waar ook Nederlandse onderzoekers aan werken. Daarbij krijg je eilandjes met insulineproducerende cellen van een donor. Om de eilandjes te beschermen tegen het afweersysteem, ontwikkelen deze onderzoekers een kunstmatige verpakking. Maar donoren zijn schaars. Wetenschappers uit Engeland en Italië werken daarom aan iets nieuws.

Donor en ontvanger

Bij de nieuwe behandeling worden de voorlopers van insulineproducerende cellen van iemand met diabetes gebruikt. Die cellen kunnen zich zo ontwikkelen dat ze insuline gaan produceren. Om de cellen te beschermen, krijgen ze een laagje om zich heen.

Beschermend laagje

Het laagje bevat materiaal uit de alvleesklier van een donor zonder diabetes. Hiervoor zijn niet alleen eilandjes geschikt, maar ook de rest van de alvleesklier. Er is dus meer donormateriaal beschikbaar dan voor eilandjestransplantatie.

Cellen vergeleken met huizen

Het donormateriaal bestaat alleen uit stoffen die aan de buitenkant van cellen zitten. Vergelijk een cel hiervoor eens met een huis. Een huis houdt namelijk niet op bij de muren. Aan de buitenkant kom je ook van alles tegen, zoals de brievenbus, de stoep, planten, een tv-schotel, bewakingscamera’s, waterleiding, riolering, stroomkabels en internetkabels.

Cellen afhankelijk van omhulsel

De wereld binnen en buiten het huis kunnen niet zonder elkaar. Zo werkt het ook bij een cel. Die is afhankelijk van allerlei stoffen aan de buitenkant. Cellen uit onze botten hebben bijvoorbeeld een stevig omhulsel. Cellen uit de alvleesklier hebben weer andere stoffen tussen de cellen. Het omhulsel is belangrijk voor de groei, ontwikkeling en overleving van de cellen.  

Veelbelovend

Het is in het laboratorium gelukt om de cellen van degene met diabetes te omhullen met het donormateriaal. De cellen begonnen ook insuline te maken. Het omhulsel blijkt bovendien te beschermen tegen het afweersysteem dat insulineproducerende cellen aanvalt. De verdere ontwikkeling van deze behandeling kan nog jaren duren, maar deze eerste stap is veelbelovend.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.