21 MRT. 2016

Waarom werkt de alvleesklier bij diabetes niet goed? Belgische wetenschappers hebben ontdekt dat niet iedereen even ‘sterke’ insulineproducerende cellen heeft. Zijn deze cellen zwak, dan stoppen ze makkelijker met het maken van insuline.

Het is een belangrijke ontdekking in het onderzoek naar de oorzaken van diabetes. Belgische wetenschappers vonden een aantal nieuwe genen na onderzoek in muizen. Diezelfde genen zitten ook in insulineproducerende cellen van mensen. Het zijn genen die bepalen of de insulineproducerende cellen sterk of zwak zijn.

Celstress

Sterke insulineproducerende cellen zijn goed bestand tegen celstress. Ze kunnen tegen een stootje. Bij diabetes type 2 komt die stress doordat het lichaam om extra insuline vraagt. Zwakke insulineproducerende cellen kunnen veel minder goed tegen stress. Ze gaan sneller dood. Muizen met deze zwakke cellen krijgen daardoor vaker diabetes, zagen de onderzoekers. Bij mensen werkt het waarschijnlijk net zo.

Diabetes type 1 en 2

De nieuwe genen spelen een rol bij diabetes type 1 en 2. Bij diabetes type 1 richt veel onderzoek zich vooral op genen die de afweer regelen. Nu blijken ook andere genen betrokken: genen die insulineproducerende cellen kwetsbaar maken bij beide vormen van diabetes.

Vetrijk dieet

Voeding blijkt de werking van de gevonden genen te beïnvloeden. Een vetrijk dieet maakt insulineproducerende cellen extra kwetsbaar. Zelfs muizen met de sterkste insulineproducerende cellen krijgen dan te maken met celstress. Deze muizen hebben ondanks hun sterke cellen nog steeds kans op diabetes.

Nieuwe behandelingen

De huidige behandeling van diabetes type 2 met aanpassingen in de leefstijl is vooral gericht op het vroege stadium. In een later stadium vallen steeds meer insulineproducerende cellen uit. Het onderzoek draagt volgens de onderzoekers bij aan de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor diabetes type 2 in die late fase.      

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.