Waardoor sterven insulineproducerende cellen af?

De onderzoekers ontdekten een belangrijke schakel bij het ontstaan van diabetes type 2. Al eerder bleek dat het eiwit IAPP de insulineproducerende cellen kan beschadigen wanneer het gaat samenklonteren. Nu is meer inzicht verkregen in hoe dat proces verloopt, bij mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2. Dit biedt aanknopingspunten voor behandeling om diabetes te vertragen of zelfs te voorkomen.

Bij mensen met diabetes type 2 gaan er rond het hormoon insuline twee dingen mis: ze raken er minder gevoelig voor en ze maken er steeds minder van aan. Met het gevolg dat hun bloedsuikerspiegel omhoog gaat. Nog steeds hebben we niet alle details van dat proces doorgrond.

Het team van Höppener onderzocht in deze recente studie hoe het komt dat mensen met diabetes type 2 minder insuline aanmaken.
Mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2 door overgewicht en gebrek aan lichaamsbeweging, maken in hun insulineproducerende cellen te veel moleculen aan van het eiwit IAPP (Islet Amyloid PolyPeptide).

De moleculen van het eiwit IAPP hebben de neiging om zich te hechten aan de wand van de insulineproducerende cellen. Wanneer het er te veel zijn, gaan ze aan elkaar plakken. Tijdens dit proces van samenklonteren beschadigen ze de celwand, waardoor de cel kapot gaat en geen insuline meer aanmaakt.

De onderzoekers concluderen dat deze ontdekking de weg opent naar nieuwe medicijnen om beschadiging van de insulineproducerende cellen door het eiwit IAPP af te remmen. Wanneer de insulineproducerende cellen gewoon hun werk kunnen blijven doen, kan diabetes type 2 wellicht worden uitgesteld of misschien zelfs worden voorkomen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2002.00.019
Status: Afgerond
Onderzoeker: Dr. J.W.M. Höppener
Kosten: € 230.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.