Ogen

Veel mensen met diabetes krijgen problemen met hun ogen. Ze gaan dan slechter zien. Diabetes is zelfs de grootste veroorzaker van blindheid in Europa! Oogproblemen bij diabetes heten ‘diabetische retinopathie’.

Wie krijgt er last van?

Veel mensen met diabetes krijgen er vroeg of laat mee te maken, in meer of mindere mate. Meestal is het ook het eerste merkbare gevolg van diabetes. Zelfs bijna de helft van de mensen met diabetes type 2 heeft op het moment van de diagnose al oogafwijkingen.

Dit kun je merken:

  • niet scherp zien
  • dubbelzien
  • wazig of troebel zien
  • oogontstekingen
  • pijn aan de ogen

Behandeling

Jaarlijkse controle van je ogen is erg belangrijk! De schade aan de ogen kan namelijk niet meer worden hersteld. Wel kan verergering worden voorkomen met een lasertechniek (het officiële woord is coagulatie).

Wat is al bereikt met onderzoek?

Dankzij onderzoek kunnen we tegenwoordig ogen laseren, waardoor mensen vaak wel blijven zien. Maar nog steeds werkt dat niet voor iedereen. Daarom heeft het Diabetes Fonds al veel geld gestoken in onderzoek naar diabetes en ogen. Daardoor weten we nu meer over wat er precies misgaat in het oog, en kunnen er nieuwe behandelingen komen.

Waar zijn we nu mee bezig?

Behandelingen kunnen altijd beter. Daarom zijn onderzoekers nu bezig met een nieuwe combinatietherapie. Die moet beide problemen in het oog aanpakken: ervoor zorgen dat nieuwe bloedvaatjes in het netvlies niet gaan lekken, en littekens voorkomen. Want de littekens zorgen voor de blijvende schade.

Gevolgen van diabetes voorkomen

Door diabetes kun je complicaties krijgen. Wat doe je ertegen?