Coronavirus afgebeeld als virusdeeltje. Shutterstock - Corona Borealis Studio

Het coronavirus zorgt voor een moeilijke en onzekere tijd. Daarom heeft Nederland noodzakelijke maatregelen genomen, om de verspreiding van het virus te beperken. Het RIVM ziet sommige mensen met diabetes als een kwetsbare groep. Wat betekent dit? We snappen dat je veel vragen hebt. Op basis van de meest actuele informatie proberen we je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

In dit artikel houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom corona en diabetes. We vertrouwen hierbij op de kennis en kunde van (bio)medische specialisten en volgen het advies van het RIVM.

Toen het nieuwe coronavirus opdook in Nederland, maakte het RIVM een inschatting van wie een hoger risico loopt om ernstiger ziek te worden of te overlijden. In eerste instantie waren dit alle mensen met diabetes, dat is nu al een tijd niet meer zo. Alleen mensen met diabetes die slecht zijn ingesteld of complicaties hebben behoren op dit moment tot de risicogroep.

Sommige mensen met diabetes horen bij de kwetsbare groep

Het RIVM ziet bepaalde mensen met diabetes (ongeacht welk type) als kwetsbare personen. Dit betekent dat zij meer kans hebben op ernstige gevolgen bij corona. Ze hebben dezelfde klachten als mensen zonder diabetes, maar de gevolgen van deze klachten kunnen dus ernstiger zijn. Hierbij gaat het alleen om mensen met diabetes met een moeizame bloedsuikerregulatie, of die al een verzwakte gezondheid hebben door complicaties.

Verder lijkt het erop dat je meer risico loopt op ernstige klachten als:

  • je een hoge leeftijd hebt
  • je nog meer ziekten/aandoeningen hebt, bijvoorbeeld longziekten, hart- en vaatziekten of nierziekten
  • je ernstig overgewicht hebt

Voor mensen in de risicogroep is het goed om extra voorzichtig te zijn. Aanvullende adviezen voor mensen in de risicogroep zijn te lezen op de website van het RIVM.

Probeer je bloedsuiker zo goed mogelijk te regelen

Voor iemand met diabetes is het in deze tijd extra verstandig om je bloedsuiker zo goed mogelijk te regelen. Zo houd je de kwetsbaarheid zo beperkt mogelijk. Het helpt hierbij om genoeg te bewegen en gezond te eten, stress te beperken en goed te slapen. Ook is het goed om niet te roken of in ieder geval minder te roken.

Er zijn aanwijzingen dat hoge bloedsuikerwaarden de werking van het afweersysteem belemmeren. Dat is één van de redenen dat mensen met diabetes een verhoogde gevoeligheid hebben voor sommige infecties. Het is daarom belangrijk om de bloedsuiker zo goed mogelijk te regelen, maar er is geen reden om veel zorgen te hebben. Het is zeker niet zo dat het afweersysteem niet meer werkt. Daarnaast zullen de meeste mensen met diabetes gewoon herstellen van een infectie.

Overleg zo nodig met je zorgverlener als je ziek bent

Als je ziek bent, werkt insuline minder goed. Hierdoor is de bloedsuikerregulatie moeilijker. De bloedsuiker gaat omhoog als je de dosis van je medicijnen of insuline niet verhoogt. Gebruik je medicatie voor je diabetes en merk je dat je bloedsuiker hoger wordt? Overleg dan met je huisarts of praktijkondersteuner. 

Diabetes type 1 en COVID-19

Vanuit het Diabetes Fonds zijn we aangesloten bij het initiatief van Diabeter om door middel van webinars zoveel mogelijk informatie te delen over diabetes type 1 en corona. Op deze webpagina is een kort verslag te lezen van het laatste webinar van Diabetes UNITED over de risico’s van COVID-19 voor mensen met diabetes type 1.

Meer informatie

Er komen veel vragen binnen bij het Diabetes Fonds over de gevolgen van het coronavirus voor mensen met diabetes. We legden ze voor aan prof. dr. Hanno Pijl van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Lees het artikel en houd ook de website van het RIVM in de gaten voor actuele updates.

Laatste update van dit artikel: 4 augustus 2020

Vind je betrouwbare informatie over Corona en diabetes belangrijk?

De informatie op deze website is alleen mogelijk dankzij giften aan het Diabetes Fonds. Help met een gift!

10 7,50 5

De informatie op deze website is alleen mogelijk dankzij giften aan het Diabetes Fonds. Help met een gift!

10 7,50 5

Vind je betrouwbare informatie over Corona en diabetes belangrijk?

De informatie op deze website is alleen mogelijk dankzij giften aan het Diabetes Fonds. Help met een gift!

10 7,50 5

De informatie op deze website is alleen mogelijk dankzij giften aan het Diabetes Fonds. Help met een gift!

10 7,50 5