Foto: groep vrouwen doen yoga-oefeningen in het park

Een gezonde leefstijl is extra belangrijk als je diabetes type 2 hebt. Gezond eten en drinken, meer bewegen, voldoende slaap en ontspanning helpt om je bloedsuiker onder controle te houden en gewicht te verliezen. Hierdoor voel je je beter en heb je mogelijk minder of geen medicatie en insuline meer nodig. Je probeert daarmee diabetes als het ware 'om te keren'. Dit verkleint ook de kans op complicaties.

Gezonder leven lukt niet altijd in je eentje. Daarom is er de mogelijkheid om cursussen te volgen waarbij je wordt begeleid om gezonder te leven en het vol te houden. Wil je aan een cursus meedoen? Bespreek dit vooraf met je huisarts, praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige. Zo kun je een cursus kiezen die bij je past en bij jou in de buurt wordt gehouden. Wil je geen cursus volgen, maar wel meer bewegen en gezonder eten? De huisarts kan je dan naar een diëtist of fysiotherapeut verwijzen.

Overzicht leefstijlinterventies diabetes type 2

Cursussen over gezonder leven worden ook wel 'leefstijlinterventies' genoemd. De hier onder genoemde leefstijlinterventies voldoen aan regels voor succesvol en effectief werken aan gezondheid. Deze leefstijlinterventies zijn met literatuur onderbouwd of in onderzoek is aangetoond dat ze werken. Daarom staan ze in een overzicht van het RIVM, het Loket Gezond Leven.

Cursussen en programma’s voor mensen met diabetes type 2

PRISMA focus op zelfzorg

Voor wie: mensen met diabetes type 2
Het doel: in de PRISMA cursus krijg je informatie over diabetes type 2 en gezond leven. Je leert om te gaan met type 2 en welke keuzes je kan maken om gezond te blijven.
Dit ga je doen: je maakt een haalbaar eigen plan om gezond te eten, voldoende te bewegen, goed je medicatie in te nemen en als dat nodig is de juiste hulp te vragen.
Met wie: je zit in een groep van acht tot tien mensen met twee professionele begeleiders.
Duur cursus: twee dagdelen van 3,5 uur met 1 week ertussen
Meer informatie: Allerlei huisartspraktijken door heel Nederland bieden PRISMA aan. Alleen als jouw huisarts de cursus verzorgt of de zorggroep waarbij de praktijk is aangesloten, dan kom je in aanmerking om PRISMA te volgen. Vraag dit na bij jouw eigen huisartsenpraktijk.
Kosten: deelname is meestal gratis. Zie voor meer informatie focusopzelfzorg.nl

Nationale Diabetes Challenge (NDC)

Voor wie: mensen met (een verhoogd risico op) diabetes type 2
Het doel: je gaat wandelen om je beter, fitter, energieker en gezonder te voelen. De Bas van de Goor Foundation organiseert de Nationale Diabetes Challenge. Je kunt zelf kiezen wat je wandelniveau is en al wandelend en online word je begeleid naar een gezondere leefstijl. Naast het wandelen krijg je online informatie van zorgverleners over wat bewegen, gezonde voeding, ontspanning en slaap doet met diabetes. Aan het einde van het programma loop je een finale met jouw groep of alleen. 
Dit ga je doen: Iedere week wandel je alleen of in een groep en leer je meer over een gezonde leefstijl. In meerdere plaatsen in Nederland kan een wandelgroepje worden opgestart, doordoor de huisarts of iemand van een lokale sportvereniging. Eén keer per week wandel je met de groep onder begeleiding van deze persoon. Daarnaast krijg je online ondersteuning om in beweging te komen en te blijven, waardoor je ook zelf kunt wandelen als er geen groep in jouw buurt is.
Met wie: alleen of samen met een groepje in je buurt.
Duur cursus: Eén keer per week, 20 weken lang. Hierna is er nog een vervolgaanbod.
Meer informatie: meld je aan via nationalediabeteschallenge.nl
Kosten: € 5,50 per deelnemer

Keer Diabetes2 Om

Voor wie: mensen met diabetes type 2 met overgewicht die gebruikmaken van bloedsuikerverlagende medicijnen.
Het doel: tijdens de cursus leer je meer over gezonde voeding, meer beweging en hoe je goed slaapt en ontspant. Hierdoor is het mogelijk om je diabetes type 2 om te keren, minder medicatie te gebruiken en meer energie te krijgen.
Dit ga je doen: in een groep werk je onder begeleiding van een professioneel team aan een structurele leefstijlverbetering. Ieder lichaam is anders, je gaat onderzoeken wat voor jou werkt. Door zelf aan de slag te gaan, ervaar je snel verschil, zowel in je bloedsuikerspiegel als in taille en gewicht. En vooral in hoe je je voelt.
Met wie: in een groep onder begeleiding van een diëtist, verpleegkundige, programmacoördinator en coach.
Duur cursus: de tweejarige leefstijlcursus bestaat uit een intensief deel van 6 maanden, gevolgd door een 18 maanden durend inspiratietraject voor verdieping, ideeën, tips en herhaling.
Meer informatie: meld je aan via keerdiabetesom.nl. Hier kun je ook een zelftest doen waarmee je kan zien of het mogelijk is om door deelname aan Keer Diabetes2 Om jouw diabetes type 2 om te keren.
Kosten: verschillende verzekeraars vergoeden deelname aan Diabetes Keer Om. Er blijft dan nog wel een eigen bijdrage over. Bekijk voor meer informatie keerdiabetesom.nl

Ik heb diabetes, wat kan ik doen

Voor wie: voor alle mensen met diabetes type 2
Het doel: Op een begrijpelijke manier in woord en beeld leer je meer over wat diabetes type 2 is, wat je kunt doen om goed met diabetes om te gaan en bij wie je hulp kunt vragen.
Dit ga je doen: Samen met je zorgverlener neem je een informatief handboek door en kijk je waar je meer over wilt weten. Het boek mag je houden en mee naar huis nemen. Zo kun je het thuis rustig nalezen en bekijken. Ook voor je familie of naasten is het boek leerzaam. Het boek neem je steeds mee naar je zorgverlener. Zo krijg je elke keer antwoord op al je vragen over diabetes.
Duur cursus: elke keer als je bij de praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige komt.
Met wie: samen met een praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige.
Meer informatie: je praktijkondersteuner, diabetesverpleegkundige of huisarts kan voor jou dit handboek bestellen bij Pharos. Vraag erom bij je zorgverlener.

Lekker en gezond eten met diabetes

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Foto: Sabrina Bracher/ Shutterstock.com