Medicijnen shutterstock

Medicijnen voor diabetes zijn bijvoorbeeld tabletten. Die worden voorgeschreven aan mensen met diabetes type 2. Er zijn verschillende soorten van, die elk op een andere manier de bloedsuiker verlagen. We zetten de verschillende soorten medicijnen op een rij.

Als je diabetes type 2 hebt, krijg je vaak medicatie om je bloedsuiker te verlagen. Bijvoorbeeld medicijnen die het lichaam weer beter laten reageren op insuline. Er zijn ook medicijnen die ervoor zorgen dat de lever minder suiker (glucose) aanmaakt. Sinds een paar jaar zijn er ook middelen die via de darmen invloed hebben op de bloedsuiker.

Soorten medicijnen

In dit lijstje staan de stofnamen van de soorten medicijnen. Dit zijn dus geen merknamen! Wil je weten welke stof er in jouw medicijn zit? Kijk in de bijsluiter of bekijk het medicijn op apotheek.nl.

Metformine

Merknamen van Metformine zijn Glucophage, Riomet, Fortamet, Glumetza, Obimet, Dianben, Diabex, Diaformin en Metformax. Metformine zorgt ervoor dat de lever minder bloedsuiker aanmaakt. Het heeft ook een goede invloed op de bloedvaten. Bijwerkingen kunnen zijn misselijkheid, braken, diarree, buikpijn en verlies van eetlust. Er lijkt ook een  relatie te bestaan tussen langdurig gebruik van metformine en vitamine B12-tekort. Lees meer over de werking van Metformine en de verschillende handelsnamen die hiervoor gebruikt worden.

Sulfonylureumderivaten

Bijvoorbeeld tolbutamide, gliclazide, glimepiride (Amaril) en glibenclamide. Deze middelen zorgen ervoor dat de alvleesklier meer insuline afgeeft. Daardoor kan het lichaam meer glucose uit het bloed halen en daalt de bloedsuikerspiegel. Ook worden de cellen waarschijnlijk gevoeliger voor insuline. Nadeel is een risico op hypo’s (te lage bloedsuiker).

Thiazolidinedionen

Bijvoorbeeld pioglitazon. Deze middelen maken de lichaamscellen gevoeliger voor insuline, zodat de bloedsuiker beter kan worden opgenomen. Het is niet zo geschikt voor mensen met lever- of hartproblemen.

Meglitiniden

Bijvoorbeeld repaglinide. Dit middel zorgt ervoor dat de alvleesklier meer insuline aanmaakt. Ze werken heel kort en snel, dus precies voor de duur van een maaltijd. Dit middel wordt niet vaak voorgeschreven.

GLP-1-analogen en DPP-4-remmers

Bijvoorbeeld exenatide, sitagliptine, vildagliptine, saxagliptine, liraglutide en linagliptine (zoals trajenta). Dit zijn nieuwe middelen. Ze beïnvloeden hormonen die de darmen aanmaken in reactie op eten. Die hormonen geven na het eten een seintje aan de alvleesklier dat er meer insuline moet komen om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat de lever minder bloedsuiker aanmaakt. Sommige van deze middelen kunnen alleen met een injectie worden ingespoten.

SGLT2-remmers

In Nederland zijn drie SGLT2-remmers op de markt: canagliflozine, dapagliflozine en empagliflozine. Deze medicijnen verlagen de bloedsuiker en daarnaast zorgen ze voor een afname in hart-en vaatproblemen. De medicijnen kunnen bijwerkingen geven als ketoacidose en urineweginfecties.

Combinatiepillen

Sommige pillen zijn een combinatie van metformine en een ander geneesmiddel. Bijvoorbeeld: metformine/glibenclamide (Glucovance), metformine/sitaglipine (Janumet), metformine/vildagliptine (Eucreas). 

Andere medicijnen bij diabetes type 2

Naast bloedsuikerverlagende medicijnen slikken veel mensen met diabetes ook middelen voor hun bloeddruk en cholesterol, zoals atorvastatine en simvastatine.

Naast medicijnen ook genoeg bewegen en gezond eten

Voor een goede behandeling zijn genoeg bewegen en gezond eten overigens minstens even belangrijk!

Wat je nog meer moet weten

  • Wat diabetes precies is
  • Of diabetes te genezen is
  • Waar je op moet letten
  • Wat diabetes precies is
  • Of diabetes te genezen is
  • Waar je op moet letten